Cari @ Amanz

Opensignal kembali dengan laporan kualiti perkhidmatan selular syarikat telekomunikasi tempatan hari ini. Seperti laporan terdahulu Maxis mengungguli lima dari lapan kategori seperti kelajuan muat turun, muat naik, masa pendam, pengalaman menonton video dan pengalaman menggunakan permua. Celcom pula mempunyai rangkaian dan capaian 4G terbesar. Kategori terakhir iaitu perkhidmatan aplikasi suara dimenangi oleh Unifi.

Secara purata Maxis menawarkan kelajuan muat turun 20.4 Mbps berbanding 12.7 Mbps oleh Celcom. Dalam kategori ini Unifi berada di tangga paling bawah. Kelajuan muat naik pula ialah 7.7 Mbps hanya sedikit lebih pantas berbanding Celcom. Harus diingatkan kedua-dua kelajuan purata yang ditawarkan ini masih perlahan berbanding kemampuan 4G sebenar.

Dengan tempoh PKP yang nampaknya akan dipanjangkan lagi sehingga akhir Ramadan, pengalaman menonton video dan menikmati permua atas talian adalah amat penting pada peranti. Seperti yang dapat anda lihat di atas, perbezaan markah di antara Maxis dan Celcom sebenarnya tidak terlalu besar. Pengalaman menstrim video adalah agak rendah sekiranya anda menggunakan U Mobile,

Tetapi sekiranya kemampuan melakukan panggilan suara menggunakan talian Internet, Unifi ialah yang terbaik namun perbezaan markah pengalaman antara kelima-lima syarikat telekomunikasi adalah kecil. Untuk laporan lengkap prestasi rangkaian selular syarikat telekomunikasi di Malaysia menurut negeri anda boleh ke pautan di bawah.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd