Carian
Google Akan Menawarkan Pesaing Zoom Mereka – Google Meet, Secara Percuma Bermula Minggu Hadapan
April 29, 2020 Aman

Google sedia mempunyai penawaran perkhidmatan persidangan video, dinamakan Google Meet. Sehingga kini, ia ditawarkan sebagai sebahagian daripada GSuite dan ditujukan kepada pengguna perusahaan dan juga institusi pendidikan.

Menariknya, dengan permintaan tinggi dalam perkhidmatan persidangan video ini, kini Google mengumumkan mereka akan menawarkan Google Meet secara percuma kepada semua pengguna bermula minggu hadapan.

Google Meet

Dengan penawaran ini, pengguna boleh memulakan panggilan persidangan video mereka melalui web, atau aplikasi Android dan iOS dengan mudah dan percuma. Anda hanya perlukan alamat emel, dan boleh mulakan panggilan Google Meet secara percuma.

Versi percuma ini hadir dengan had peserta sehingga 100 orang pada sesuatu masa, selain pada masa yang sama dihadkan kepada 60 minit penggunaan. Namun, Google mengatakan mereka tidak akan mengaktifkan had masa sehingga 30 September kelak untuk pengguna percuma.

Google mengatakan platform Google Meet lebih selamat berbanding pesaing lain – berkemungkinan ditujukan kepada Zoom yang terlibat dengan kontroversi akhir-akhir ini.

Pengumuman Google ini hadir selepas Facebook pada minggu lepas turut mengumumkan penawaran lebih kurang sama melalui Messenger Rooms.

Komen