Cari @ Amanz

Aplikasi Gerak Malaysia 2.0 telah diumumkan sehari yang lalu yang memfokuskan kepada permohonan perjalanan antara negeri. Ketika pengumuman mengenai aplikasi ini dilakukan oleh kerajaan, kami menyedari terdapat ribuan soalan ditanyakan oleh pengguna di media sosial kerana terdapat pelbagai kekeliruan mengenai cara pengguna aplikasi.

GERAK MalaysiaBagi menjawab kesemua pertanyaan ini, SKMM telah menerbitkan sebuah laman khas untuk menjawab beberapa soalan lazim mengenai penggunaan aplikasi Gerak Malaysia. Soalan lazim dipecahkan kepada dua kategori ialah mengenai aplikasi Gerak Malaysia itu sendiri dan permohonan perjalanan antara negeri sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat yang berkuat-kuasa semalam.

Antara jawapan menarik yang diberikan ialah peranti yang diroot oleh pengguna tidak boleh menggunakan aplikasi Gerak Malaysia. Sekiranya anda kurang mahir menggunakan aplikasi telefon pintar untuk memohon kebenaran perjalanan pula, anda diminta mendapatkan bantuan saudara mara, jiran, rakan berdekatan atau pergi terus ke balai polis berdekatan untuk permohonan secara manual.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd