Carian
UK Dilaporkan Ingin Menubuhkan Pakatan Yang Tidak Bergantung Kepada Teknologi 5G China
June 1, 2020 Effi Saharudin

Dalam masa setengah kurun, China berubah dari sebuah negara pertanian menjadi negara yang kini menjadi pemacu teknologi dunia. Hampir 20% produk di pasaran sekarang dikilangkan di China dan contoh paling ketara dominasi mereka kini terletak di telefon pintar di dalam tangan anda. Tetapi ini telah menimbulkan kerisauan di negara Barat dengan Amerika Syarikat menuduh China melakukan intipan menerusi kelengkapan telekomunikasi yang dikeluarkan oleh syarikat tempatan.

5GMenurut laporan The Times hujung minggu lalu, United Kingdom kini bercadang menubuhkan pakatan 10 negara demokrasi “D1o” yang akan mengurangkan pergantungan kepada teknologi 5G buatan China. Antara negara-negara  yang akan membentuk pakatan ini ialah A.S, Australia, India, Itali, Jepun, Jerman, Kanada, Korea Selatan dan Perancis.

Laporan The Times ini muncul dua minggu selepas Perdana Menteri Boris Johnson dikatakan didesak untuk menghentikan penggunaan teknologi 5G Huawei menjelang 2023. Amerika Syarikat juga ingin menarik aset ketenteraan dan perkongsian maklumat sulit sekiranya UK terus menggunakan kelengkapan 5G dari Huawei.

Komen