Cari @ Amanz

Amerika Membekukan Visa Pelajar China Bagi Menghalang Aliran Teknologi Untuk Tujuan Ketenteraan

Link Copied!

Bukanlah rahsia China mempunyai polisi menghantar orang awam ke luar negara untuk melakukan kajian teknologi yang kemudiannya dikongsi dengan Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) China. Menerusi polisi ini teknologi terkini dalam dunia aeroangkasa dan elektronik akan dapat diakses oleh pihak tentera.

Jabatan Negeri Amerika Syarikat telah mengeluarkan kenyataan media bahawa pengeluaran visa F dan J untuk warga China telah dibekukan. Visa F untuk golongan pelajar akan hanya diberikan kepada pelajar sarjana muda sahaja. Visa F dan J untuk tujuan pendidikan ijazah sarjana dan penyelidikan kini tidak akan lagi diluluskan.

Dengan ini A.S berharap teknologi terkini awam serta harta intelek milik negara mereka tidak akan mengalir ke China dan kemudiannya digunakan oleh pihak China untuk kegunan PLA. Pada waktu yang masa ini turut diharap akan menjamin keselamatan negara dan kepentingan ekonomi mereka.

Arahan terkini pentadbiran Presiden Trump ini dilihat sebagai satu lagi cabang dalam perang perdagangan dengan China. Hanya beberapa minggu yang lalu Jabatan Perdagangan A.S telah menyekat Huawei dari mengakses cip yang menggunakan teknologi A.S dari pengeluar global.


Komen ()