Jumlah Syarikat Yang Memboikot Pengiklanan Di Facebook Kini Mencecah 400

Diterbitkan pada July 2, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Beberapa minggu yang lalau beberapa syarikat besar seperti Coca Cola dan Starbucks memboikot pengiklanan di Facebook sebagai langkah memaksa laman media sosial terbesar dunia untuk menghalang platform mereka dijadikan tempat menyebarkan ideologi kebencian. Jumlah syarikat yang memboikot pengiklanan diĀ  Facebook kini dilaporkan mencecah 400.

Dengan tekanan yang dialami, Facebook akan akhirnya menemui penganjur yang memboikot platform mereka untuk mendengar apakah penambahbaikan yang boleh dilakukan. Antara 10 permintaan utama ialah membenarkan mereka yang menjadi mangsa gangguan di laman untuk bertemu wakil Facebook. Syarikat yang iklannya dipaparkan bersebelahan kandungan yang berbentuk kebencian juga harus diberikan pampasan.

Sejak bertahun lamanya Facebook dikritik kerana dilihat tidak serius dalam usaha membersihkan platform dari digunakan untuk menyebarkan kebencian. Di Myanmar, Facebook digunakan pelampau Buddha untuk mengapi-apikan kebencian ke atas kaum Rohingya. Ideologi penuh kebencian ini kemudian ditiru bulat-bulat oleh warga Malaysia untuk meniup api kebencian ke atas saudara seagama yang mencari suaka politik.

Tahun ini Facebook mengumumkan 20 ahli pertama lembaga pengawasan yang memantau kandungan di platform mereka. Sebanyak 40 ahli lembaga dari seluruh dunia ini kelak akan menjadi mahkamah tinggi yang akan meluluskan atau menghalang kandungan yang dibenarkan di Facebook.

Ramai melihat dengan pemboikotan pengiklanan sahaja Facebook akan akhirnya boleh dipaksa untuk bertindak. Sungguhpun begitu data menunjukkan 100 jenama terbesar dunia hanya menyumbang 6% kepada keuntungan pengiklanan Facebook yang bernilai lebih $70 bilionĀ  tahun lalu.

komen


© Amanz / 2022 Kami