Cari @ Amanz

ByteDance, syarikat disebalik TikTok kini dilaporkan telah bersetuju untuk melepaskan sepenuhnya operasi TikTok di Amerika Syarikat. Langkah ini diambil selepas Presiden Amerika Syarikat mengatakan ingin mengharamkan aplikasi popular berkenaan seawal hari ini.

ByteDance merupakan salah satu syarikat yang meningkat popular secara drastik sejak kebelakangan ini, salah satunya disebabkan oleh populariti aplikasi TikTok.

Sebelum ini, ia telah diperkatakan pelabur TikTok sedang melihat untuk mengasingkan operasinya daripada syarikat yang berpangkalan di China berkenaan. Pada awalnya, ByteDance diperkatakan ingin menyimpan sedikit pegangan minoriti, tetapi ia dikatakan tidak dipersetujui kerajaan Amerika Syarikat.

Melalui cadangan baru, ia dikatakan ByteDance akan melepaskan sepenuhnya pegangan mereka, dan Microsoft akan mengambil operasi TikTok di Amerika Syarikat.

Dengan langkah ini juga, segala data pengguna akan dilindungi oleh Microsoft.

Apa pun, buat masa ini, kedua-dua ByteDance dan Microsoft masih belum mengeluarkan sebarang komen rasmi berkaitan dengan laporan terbaru ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd