Carian
Apple Tidak Membenarkan Perkhidmatan Penstriman Seperti Stadia Dan xCloud Di Platform Mereka
August 7, 2020 Effi Saharudin

Microsoft Project xCloud akan dilancarkan pada 15 September hadapan sebagai “Netflix untuk permainan video”. Menerusi langganan Xbox Game Pass Premium, pengguna boleh menstrim permainan video pada pelbagai peranti pilihan seperti Galaxy Note20 misalnya. Tetapi bagi pengguna peranti Apple, mereka hanya boleh berputih mata apabila Project xCloud dilancarkan kelak.

Menurut laporan Business Insider, Apple mengesahkan perkhidmatan penstriman permainan video seperti Project xCloud dan Google Stadia tidak akan dibenarkan pada platform mereka. Alasan yang diberikan ialah menurut terma dan syarat App Store, kesemua kandungan yang ditawarkan menerusi perkhidmatan penstriman permainan video perlu menjalani proses semakan terlebih dahulu.

Permainan yang ditawarkan juga perlu diakses menerusi carian App Store dan dipaparkan di dalam carta. Sebelum ini menerusi ujian beta Project xCloud ditawarkan kepada pengguna iOS tetapi tempoh ujian telahpun tamat.

Kesemua permainan yang ditawarkan oleh Project xCloud dan Stadia bukanlah permua dan oleh itu hanya dipaparkan dari dalam aplikasi yang dimuat turun. Pihak Microsoft telah mengeluarkan kenyataan rasmi mengatakan mereka kini tidak mempunyai jalan untuk menawarkan xCloud pada peranti iOS.Tambahan lagi kesemua permainan yang ditawarkan telahpun menjalani proses semakan seperti ESRB bagi memastikan kesesuaiannya mengikut umur. Sungguhpun begitu Microsoft masih komited untuk cuba menawarkan Project xCloud kepada pengguna peranti Apple.

Komen