Cari @ Amanz

Setiap minggu ada sahaja laporan insan yang menjadi mangsa penipuan sehingga melibatkan kerugian ratusan ribu ringgit. Mangsa diugut oleh insan yang mengaku adalah dari pihak berkuasa dan bagi memudahkan siasatan wang perlu dipindahkan ke “akaun selamat”. Memandangkan mangsa mudah panik. mereka menurut sahaja arahan yang diberikan tanpa menyedari diri ditipu.

Verified Calls oleh Google adalah penyelesaian kepada isu yang serius ini. Menerusinya aplikasi telefon akan menyaring setiap panggilan yang diterima. Apabila panggilan dari pihak berkuasa, bank, syarikat penerbangan, restoran dan pelbagai syarikat yang disahkan diterima, identiti mereka yang telah disahkan akan dipaparkan dengan jelas pada antaramuka.

Selain identiti yang disahkan, aplikasi turut boleh memaparkan sebab mengapa panggilan dilakukan contohnya seperti mengesan aktiviti penggunaan kad kredit yang meragukan.

Sebelum ini Verified Calls telah diuji di Brazil sahaja. Sejak semalam ini kini diberikan pula kepada pengguna di Amerika Syarikat, India, Brazil, Mexico, dan Sepanyol.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd