Huawei Mempatenkan Rekaan Peranti Skrin Boleh-Lipat Seakan Galaxy Fold2

Diterbitkan pada Sep 28, 2020. oleh .

Di Malaysia, hanya Huawei dan Samsung menawarkan peranti dengan skrin boleh lipat. Samsung dengan siri Galaxy Fold dan Z Flip, Huawei pula dengan siri Mate X. Berdasarkan jualan tahun pertama, Samsung boleh diisytiharkan pemenang keran peranti mereka mendapat sambutan yang lebih memberangsangkan.

Mungkin atas sebab ini, Huawei telah mempatenkan rekaan sebuah peranti skrin boleh-lipat yang mirip Galaxy Z Fold2. Peranti mempunyai dwi-skrin, satu di luar dan satu lagi di dalam yang boleh dilipat. Seperti Fold2, skrin luaran adalah besar serta memanjang. Perbezaan hanya pada kewujudan dwi-kamera hadapan yang diletakkan di dalam lubang kamera berbentuk bujur.

Pada bahagian dalam Huawei tidak menyertakan sebuah kamera terbina pada skrin. Sebaliknya kamera utama dengan sistem zum periskop disertakan bersama dengan empat lagi kamera lain. Ini ialah sistem yang sama seperti yang ditemui pada P40 Pro+.

Seperkara lagi yang menarik perhatian ialah apabila di dalam posisi terbuka, tubuh peranti mempunyai rekaan seakan sebuah baji (wedge). Dengan Huawei mempunyai masalah mendapatkan bekalan cip dan skrin, masa depan syarikat apatah lagi peranti dengan rekaan seperti ini adalah amat kabur.

komen


© Amanz / 2023 Kami