Cari @ Amanz

MediaTek kini meneruskan lagi penawaran pemproses yang memfokuskan kepada peranti pintar dengan sokongan 5G mampu milik menerusi pengenalan MediaTek Dimensity 700. Ia dilihat membawakan penambahbaikan kecil pada CPU berbanding cip Dimensity 720 tetapi pengurangan spesifikasi pada GPU, selain turut dihasilkan menggunakan teknologi 7nm.

Spesifikasi dilihat hampir sama, tetapi dengan perbezaan yang kecil. Dimensity 700 dilihat mempunyai sokongan CPU yang lebih pantas – terdiri dengan gabungan dua teras Cortex-A76 pada kelajuan sehingga 2.2GHz dan enam teras lagi Cortex-A55 pada kelajuan 2.0GHz. Untuk GPU pula, ia menggunakan ARM Mali-G57 MC2 dengan kelajuan sehingga 950MHz, selain menyokong memori yang terhad pada LPDDR4x (sehingga 12GB) dan storan berasaskan UFS 2.2.

Spesifikasi lain termasuklah, sokongan skrin FHD dengan kadar segar semula sehingga 90Hz, sokongan sistem kamera sehingga 64-Megapixel untuk satu modul atau persediaan dwi-kamera terhad pada 16-Megapixel + 16-Megapixel dengan rakaman video sehingga 2K 30FPS.

Dalam pada itu, sokongan pembantu suara pintar juga dipertingkatkan untuk pengalaman lebih baik. Buat masa ini, masih belum diketahui peranti apakah yang akan disertakan dengan cip pemproses ini.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd