Cari @ Amanz

Peranti mercu Samsung akan menerima kemas kini selama tiga tahun seakan Pixel atau OnePlus. Sejak kebelakangan ini juga, peranti mercu Samsung menerima kemas kini yang agak pantas dan tidak seperti zaman S10 dan sebelumnya.

Membuktikan Samsung boleh memberi kemas kini sepanjang tiga tahun adalah dengan mengedarkan kemas kini lebih pantas dari biasa. Lebih-lebih lagi kemaskini tampalan sekuriti bulanan. Baru dua minggu sahaja bulan November tiba, tetapi peranti Samsung dengan One UI 3.0 telah menerima kemas kini tampalan sekuriti Disember 2020 lebih awal dari Pixel atau OnePlus. Kemas kini ini dilihat hadir pada Galaxy S+ sahaja buat masa ini.

Tetapi agak tidak adil jika ini adalah strategi Samsung. Ujian beta One UI 3.0 yang berasaskan Android 11 hanya terhad kepada beberaoa buah negara sahaja. Pengguna di negara lain seperti di Malaysia sendiri, masih lagi dengan One UI 2.5 Android 10. Sudah banyak peranti dengan Android 11, tetapi masih ramai pengguna masih tersangkut dengan sistem operasi yang sudah lebih setahun usianya.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd