Kerajaan Mempertimbangkan Integrasi Sijil Vaksin Digital Berasaskan Rantaian-Blok Ke MySejahtera

Diterbitkan pada Nov 24, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Menjelang tahun 2021, kini ramai pihak yang sedang giat dalam pembangunan vaksin untuk Covid-19, selain pihak kerajaan dalam persiapan dengan peruntukkan dan kaedah yang efektif dalam mevaksin rakyat.

Selari dengannya, kini KJ mengatakan kerajaan sedang melihat kepada beberapa kaedah dalam memudahkan penyediaan dokumen da semakan untuk mereka yang telah menerima vaksin.

Antara kaedah yang dipertimbangkan adalah termasuk menawarkan sijil vaksin berasaskan rantaian-blok kepada pengguna – yang diintegrasikan terus ke MySejahtera.

Penggunaan ciri rantaian-blok akan memudahkan semakan dilakukan berkenaan siri vaksin yang diterima oleh seseorang rakyat berkenaan.

KJ turut menekankan yang mana mereka turut sedang mempertimbangkan untuk menyediakan pilihan secara luar-talian untuk mereka yang telah menerima vaksin.

Pengesahan penerimaan vaksin ini dijangka akan memainkan peranan penting dalam beberapa industri. Sebagai contoh, pihak Qantas telah mengatakan yang mana penumpang kapal terbang perlu kelak membuktikan mereka telah menerima vaksin Covid-19 untuk penerbangan antarabangsa.

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2022 Kami