Kerajaan UK Akan Membelanjakan RM1.3 Bilion Untuk Membantu Syarikat Telekomunikasi Menukar Kelengkapan 5G Mereka

Diterbitkan pada Nov 26, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Ia bukanlah suatu rahsia bahawa Huawei adalah diantara segelintir syarikat pembekal kelengkapan teknologi yang mampu membekalkan peralatan 5G yang diperlukan banyak syarikat telekomunikasi pada harga mampu-milik.

Walaupun begitu, banyak kerajaan barat, termasuklah United Kingdom yang telah mengharamkan penggunaan kelengkapan mereka kerana khuatir bahawa data yang dipancarkan melalui tiang-tiang selular Huawei akan disalurkan ke kerajaan China.

Perubahan ini bagaikan sebuah pil pahit yang perlu ditelan kerana kelengkapan 5G syarikat-syarikat lain seperti Ericsson dan sebagainya jauh lebih mahal, dan mereka harus menukar kelengkapan tersebut untuk menuruti arahan kerajaan tersebut.

Untuk membantu mengurangkan kos perubahan tersebut, kerajaan UK baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka akan membelanjakan sebanyak 250 juta pound (~RM1.3 bilion) untuk membangunkan menara-menara 5G baru bermula tahun hadapan.

Kerajaan UK juga mengakui bahawa dengan ketiadaan Huawei di pasaran mereka, harga untuk kelengkapan-kelengkapan ini berpotensi meningkat, dan akan memperkenalkan pasukan petugas untuk meningkatkan jumlah syarikat yang boleh membekalkan kelengkapan kepada syarikat-syarikat telekomunikasi tersebut.

Ia dijangkakan bahawa UK tidak akan menggunakan kelengkapan telekomunikasi Huawei sepenuhnya menjelang tahun 2027 kelak.

komen


© Amanz / 2022 Kami