Cari @ Amanz

Xiaomi Mi 11 sudah pun dilancarkan baru-baru ini dengan cip Snapdragon 888. Ia juga dijual pada harga yang mampu milik dan mempunyai kamera 108MP dengan pelbagai kebolehan rakaman menarik. Salah satu daripadanya adalah sokongan rakaman video mod malam, yang mana tidak banyak ditawarkan oleh pengeluar peranti. Kita biasa lihat mod malam untuk fotografi sahaja, tetapi Mi 11 menyokong videografi.

Mod malam untuk video pada Mi 11 dikuasakan oleh BlinkAI. Terkini, mereka telah terbit video sampel membandingkan rakaman video di waktu malam dengan BlinkAI diaktifkan dan tidak. Melalui sampel video ini, ia memperlihatkan hasil yang menakjubkan. Suasana yang gelap menjadi lebih terang dan lebih banyak butiran kelihatan. Ia seakan merakam video sewaktu senja, sedangkan ia adalah di waktu malam yang gelap. Kemudian, ia juga kelihatan seakan ada lampu dipancarkan untuk menerima hasil yang hebat ini.

Mod malam yang dikuasakan oleh BlinkAI ini menggunakan algoritma pembelajaran mesin dan NPU dari cip pemproses Qualcomm. Dengan teknologi ini, video dengan banyak kesan hingar atau rendah kualiti dengan kurang cahaya boleh diubah menjadi cerah dan berkualiti dalam masa milisaat sahaja. Menurut mereka, ia menggunakan sistem yang dipatenkan yang mana mimik penglihatan manusia sebenar serta teknologi yang berasaskan kajian pengimejan gabungan perisian dan perkakasan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd