Carian
Huawei Dilaporkan Ingin Membangunkan Perkhidmatan Awanan Di Amerika Syarikat – Bersaing Dengan Amazon
January 5, 2021 Fahim Zahar

Ren Zhengfei, iaitu pengasas Huawei merasakan mereka patut mencari strategi baru untuk pasaran di Amerika Syarikat. Jika sudah tidak boleh fokus pada telefon pintar, Huawei mungkin akan memfokuskan perkhidmatan awanan pula.

Ren Zhengfei

Sumber menyatakan yang Huawei sedar, perkhidmatan awanan mereka tidak kukuh dan mereka perlu mencari jalan bagi menjayakan perkhidmatan ini. Huawei ingin belajar dari syarikat gergasi seperti Amazon dan Microsoft, tetapi tidak ingin meniru mereka semua dan tidak ingin hadir dengan tawaran yang Alibaba atau syarikat lain sudah tawarkan. Huawei ingin fokus kepada infrastruktur sebagai perkhidmatan (infrastructure as a service (IaaS)) dan platform sebagai perkhidmatan (platform as a service (PaaS)).

Di China, Huawei sudah pun mempunyai perkhidmatan awanan dengan Tencent. Tetapi itu adalah untuk penstriman permainan. Huawei hanya ingin mengembalikan nama mereka di Amerika Syarikat dengan mengukuhkan lagi perkhidmatan awaman. Melalui IaaS, sumber rangkaian dan penstoran data akan dibayar oleh pelanggan dan PaaS pula pelanggan akan bayar untuk sumber pengkomputeran dan infrastruktur pengkodan serta pengedaran perisian secara atas talian.

Komen