Rakyat Malaysia Tidak Boleh Memilih Vaksin COVID-19 Yang Ditawarkan – Pengagihan Akan Ditetapkan Oleh Kementerian Kesihatan

Diterbitkan pada Jan 8, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Beberapa hari yang lalu, kami telah melaporkan bahawa dua daripada vaksin COVID-19 yang telah ditempah oleh kerajaan, termasuklah Pfizer-BioNTech dan juga AstraZeneca-Oxford akan diagihkan ke kawasan dalam dan luar bandar berdasarkan faktor kemudahan untuk menyimpan vaksin-vaksin ini.

Terkini, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin mengumumkan bahawa rakyat Malaysia akan boleh mendapatkan suntikan vaksinasi COVID-19 tersebut secara sukarela, tetapi juga mengesahkan bahawa mereka tidak boleh memilih vaksin yang ingin diambil.

Jenis dan jumlah vaksinasi yang akan diterima di 55 pusat vaksinasi di seluruh negara akan ditetapkan kelak oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia, dan semuanya bergantung kepada pecahan penduduk yang memerlukan vaksinasi ini, dan juga kebolehan pihak kerajaan untuk menghantar sistem penyejuk yang diperlukan untuk menyimpan vaksin-vaksin ini.

Sebagai pengingatan-semula, vaksin Pfizer-BioNTech perlu disimpan didalam peti sejuk pada suhu -70 darjah Celcius, manakala vaksin AstraZeneca pula perlu disimpan didalam peti pada suhu 8 darjah Celcius sebelum ia hilang keberkesanannya.

Beliau juga mengatakan bahawa Bahagian Regulatori Farmasi Negara telah memberikan kebenaran awal untuk pendaftaran vaksin Pfizer-BioNTech untuk digunakan, tetapi masih lagi sedang menunggu butiran tambahan daripada pihak Pfizer sebelum ia boleh diterima dan diagihkan.

Vaksin-vaksin ini dijangka akan diterima sekitar bulan Februari kelak, dan dengan kebenaran awal ini mungkin kita tidak perlu menunggu lama untuk menerima suntikan vaksin wabak COVID-19.

komen


© Amanz / 2022 Kami