Cari @ Amanz

Dua tahun lepas di acara CES 2019, Samsung telah memperlihatkan beberapa robot pintar yang boleh menjadi pembantu peribadi. Kini di acara CES 2021, Samsung memperkenalkan versi baharu pula yang dilihat lebih hebat dan maju ke hadapan seperti filem-filem futuristik.

Yang pertama adalah Samsung Bot Care, ia adalah seakan pembantu peribadi yang boleh meringankan beban kerja pengguna. Robot ini boleh mempelajari jadual pengguna, corak aktiviti pengguna dan kemudian membantu pengguna. Contohnya, jika ada mesyuarat tele sidang – robot ini akan pergi ke pengguna dan terus memulakan panggilan video.

Seterusnya adalah Samsung Bot Handy. Robot ini lebih mudah jika kita panggilkan sebagai pengganti orang gaji. Robot ini boleh mengangkat pelbagai objek dari pelbagai berat dan saiz. Ia boleh melakukan aktiviti seperti basuh baju, jemur baju, membersihkan bilik, kemas meja dan banyak lagi.

Robot ini juga boleh mengambil gambar dari tempat yang tinggi, ia mempunyai sensor yang boleh bertindak seperti mata untuk mengenalpasti objek apa yang diambil dan memahami apakah tugas yang perlu dilakukan.

Tetapi buat masa ini, Samsung masih tidak mendedahkan bilakah ia akan dijual dan berapakah harganya. Tetapi ia dilihat mungkin akan dijual mahal dan akan dibeli oleh para bangsawan sahaja.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd