Foxconn Membina Kilang Baharu Di Vietnam Untuk MacBook Dan iPad

Diterbitkan pada Jan 19, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Antara ramalan kami tahun lalu ialah pengeluar akan mula menghilangkan produk mereka di luar China kerana perang perdagangan dengan Amerika Syarikat serta impak yang dilihat kerana Covid-19. Foxconn ialah syarikat besar yang mengilangkan produk untuk syarikat besar seperti Apple, Sony, Xiaomi dan Nokia. Menurut laporan Reuters, Foxonn telah diberikan lesen untuk membina sebuah kilang baru di Vietnam.

Kilang dengan kos pembinaan $270 juta (~RM1.09 bilion) ini akan dibina di Bac Giang., Utara Vietnam. Apabila siap kelak, ia dipercayai mampu mengeluarkan sehingga 8 juta MacBook dan iPad setahun. Ia adalah sebahagian daripada pelaburan $1.5 bilion Foxconn di Vietnam sebagai langkah menyahpusat pengeluaran yang selama ini dilakukan di China.

Ia tidak berakhir di sini dengan Foxconn dipercayai merancang melabur $1.3 bilion lagi untuk membina kemudahan di Thanh Hoa yang akan menggaji 10,000 tenaga kerja. Dengan China dilihat semakin mahal dan diancam sekatan perdagangan, Vietnam muncul sebagai pengganti sehingga menjejaskan sektor pengilangan di Malaysia.

komen


© Amanz / 2022 Kami