Cari @ Amanz

Buat masa ini Google Meet dan Zoom menjadi sangat popular kerana inisiatif kerja dari rumah dan juga pembelajaran dari rumah. Tetapi Google Meet dan Zoom menggunakan banyak kuasa pemproses dan memori sehinggakan apabila dua perkhidmatan ini digunakan akan menjejaskan prestasi peranti. Lebih-lebih lagi Chrome OS, yang mana merupakan sistem operasi yang ringan, jadi banyak laporan penggunaan dua perkhidmatan telesidang ini menjejaskan prestasi.

Animated gif of Google Meet on Chromebooks

Terkini, Google menjanjikan akan mengemaskini Chrome OS agar prestasi tidak lagi terjejas apabila menggunakan dua perkhidmatan ini. Secara tidak langsung penggunaan Google Classroom, Docs, Sheets, Slides dan perkhidmatan lain turut boleh lancar digunakan dan memudahkan lagi multi-tugasan. Menurut Google antara inisiatif awal adalah menawarkan sokongan paparan grid pada Google Meet untuk mengurangkan penggunaan Internet.

Sokongan Angkat Tangan

Menurut Google, mereka akan mengurangkan kualiti resolusi video pada Google Meet dan Zoom agar proses panggilan video lebih lancar. Google ingin menawarkan pengalaman penggunaan yang lebih stabil. Jadi, jangan terkejut jika resolusi panggilan video akan berubah secara dinamik menjadi semakin teruk jika Internet sedang perlahan.

Semalam Google menawarkan sokongan untuk pengguna membuat semakan perkakasan terlebih dahulu sebelum memulakan panggilan video. Jadi akan lebih banyak perubahan ditawarkan dalam masa akan datang yang akan memberikan pengalaman penggunaan yang lebih baik.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd