Carian
Ini Cara Terbaik Mengawal Telefon Pintar Android Milik Anak Sepanjang PKP
February 9, 2021 Effi Saharudin

Sejak PKP 2.0 berkuat kuasa dan PdPR menggantikan waktu sekolah, kami menerima banyak mesej dari ibu bapa yang risau anak mereka menghabiskan terlalu banyak masa menghadap peranti. Dalam kes serius ada yang pasrah anak yang mengakses kandungan lucah. Kami memandang serius isu ini kerana telah berlaku insiden pelajar menstrim video lucah ketika kelas atas talian berlangsung sehingga menjadi kes polis.

Jadi kami menerbitkan artikel ini bagi memudahkan ibu bapa mengawal waktu yang dihabiskan oleh anak pada peranti, mengawal aplikasi yang boleh dimuat turun dan menghalang kandungan dewasa yang dengan mudah boleh diakses di Internet.

Kami juga ada menerbitkan artikel bagaimana kandungan yang tidak sesuai boleh dihalang dari diakses anak pada pelbagai platform penstriman dan ia boleh diakses di bawah.

Google Family Link

Aplikasi yang perlu anda muat turun ialah Google Family Link. Ia boleh digunakan pada peranti Android, iOS dan kesemua pelayar web milik ibu-bapa untuk mengawal peranti Android milik anak. Sebelum kami memulakan tutorial anda terlebih dahulu perlu memastikan peranti anda melepasi spesifikasi minima yang diperlukan

  • Android – Menggunakan Android 5.1 Lollipop dan ke atas.
  • iOS – Menggunakan iOS 10.0 dan ke atas.

Persediaan Pada Peranti Ibu Bapa

Sebagai permulaan, aplikasi Google Family Link For Parents perlu dimuat turun pada peranti Android atau iOS milik ibu-bapa.

Persediaan Pada Peranti Anak

Peranti tidak perlu ditetapkan semula (factory reset) untuk dikawal asalkan ia menggunakan Android 7 dan ke atas. Pada peranti yang lebih berusia anda perlu melakukan tetapan semula. Pada waktu yang sama hanya satu akaun gmail sahaja perlu dilog masuk. Jika peranti mempunyai lebih dari satu gmail, padam akaun lain kecuali akaun gmail yang ingin dikawal secara terus.

Seterusnya muat turn Google Family Link For Children and Teenagers pada peranti Android milik anak. Bagaimana pula jika anak anda menggunakan peranti iOS? Ini akan kami sentuh dalam artikel lain di kemudian hari. Memandangkan majoriti ibu bapa hanya mampu membelikan peranti Android kepada anak, kami mendahulukan tutorial untuk sistem operasi ini terlebih dahulu.

Jika anak anda mempunyai lebih dari satu peranti, muat turun Google Family Link For Children and Teenagers pada kesemua peranti tetapi langkah-langkah yang kami akan terangkan di bawah hanya perlu dilakukan sekali sahaja.

Langkah Pertama  – Log masuk pada peranti ibu-bapa

Pertama sekali ialah ibu bapa perlu melog masuk ke dalam aplikasi Google Family Link For Parents. Anda kini menjadi pentadbir kepada kesemua akaun anak-anak yang akan dikawal kelak. Sebanyak lima akaun Google boleh dikawal. Ya pada waktu ini Family Link hanya boleh mengawal sehingga 5 akaun pengguna yang mempunyai alamat Gmail sahaja.

Selepas melog masuk, anda akan melihat skrin-skrin di atas. Tekan butang berkenaan untuk mendapatkan skrin akhir yang memberikan anda kod sembilan angka yang perlu dimasukkan oleh anak pada aplikasi Google Family Link For Children and Teenagers mereka nanti.

Apa yang boleh dilakukan jika anak anda tidak mempunyai akaun Gmail? Terdapat fungsi membuka akaun Gmail baharu terus dari dalam aplikasi. Kesemua maklumat dari nama penuh, tarikh lahir dan alamat akaun boleh ditetapkan oleh ibu bapa menerusi fungsi ini.

Langkah Kedua  – Log masuk pada peranti anak

Buka aplikasi dan apabila soalan muncul pada skrin, pilih This Device. Kemudian pilih pula akaun anak yang ingin dipantau. Kemudian aplikasi akan menyenaraikan kesemua aplikasi di mana akaun anak telah dilog masuk. Si anak perlu memasukkan kata laluan untuk akaun yang ingin dikawal. Di Google mereka percaya dengan konsep ibu bapa perlu meminta kebenaran untuk mengawal anak-anak. Oleh itu kata laluan ini adalah langkah akhir untuk memastikan terdapat persetujuan di antara anak dan ibu-bapa.

Selepas kata laluan dimasukkan, tekan Next pada skrin seterusnya dan masukkan kod 9 angka yang diberikan pada peranti anda pada langkah sebelum ini. Pada peranti anak, jemputan untuk memasuki kumpulan keluarga. Tekan Join sebagai tanda bersetuju.

Pada peranti anak akan diterangkan secara panjang lebar sejauh manakah pemantauan dan kawalan yang boleh dilakukan oleh ibu bapa menerusi sistem Family Link. Si anak perlu bersetuju dengan kesemua kawalan yang akan diaktifkan. Tekan Next setiap kali ia muncul pada skrin. Tekan Allow pada skrin akhir mengenai kebenaran akses oleh ibu bapa sebelum skrin Activate Profile Manager dipaparkan. Tekan Activate untuk langkah akhir pengaktifan sistem.

Kini tinggal langkah memberi nama kepada peranti ini. Nama ini akan dipaparkan dalam senarai peranti aplikasi Google Family Link For Parents pada peranti ibu bapa. Selapas Done ditekan, skrin terakhir di bawah akan muncul pada peranti ibu bapa.

Langkah Ketiga  – Apa yang boleh dikawal?

Berikut ialah perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa pada peranti anak-anak.

Bedtime – Mengunci peranti pada waktu tertentu mengikut hari berbeza dan bilakah ia akan dinyahkunci semula secara automatik. Ia juga boleh dinyahaktifkan jika anda jenis ibu bapa yang tidak percaya dengan konsep waktu tidur.

Daily Limit – Mengehadkan masa penggunaan peranti setiap hari. Seperti Bedtime, ini juga boleh dinyahaktifkan jika tidak diperlukan.

Apakah Fungsi Manage Settings?

Apabila butang Manage Settings ditekan, skrin Parent Settings akan boleh diakses. Di sini anda boleh mengawal kesemua aspek kandungan peranti. Kami akan menyentuh beberapa fungsi penting yang boleh dilakukan dari skrin Parent Settings ini.

Controls on Google Play – Anda boleh menghalang aplikasi dari dipasang tanpa kebenaran dan mengehadkan had umur aplikasi apa yang boleh dimuat turun oleh anak. Jika had umur 7+ tahun dipilih, aplikasi dengan pengelasan yang lebih tinggi langsung tidak akan dipaparkan di dalam Google Play. Ini adalah amat penting bagi ibu bapa yang risau kandungan dewasa (yang amat banyak di Play Store) langsung tidak akan muncul. Ini merangkumi carian di Play Store, Play Movie, Play Book dan Play Music.

Filters on Google Chrome – Kandungan dewasa boleh dihalang sepenuhnya menyelesaikan masalah anak melayari laman lucah. Jika anda tidak mahu mereka melayan laman yang tidak berfaedah seperti GossipArtisSendu.com atau Blogserius.com misalnya, anda boleh memasukkan terus URL yang ingin dihalang dari skrin tetapan Chrome.

Filters on Google Search – Mengaktifkan carian selamat Safe Search.

Filters on YouTube – Kandungan yang lebih matang boleh dihalang sepenuhnya untuk anak-anak remaja. Tiada tetapan untuk YouTube Kids kerana umum diketahui kandungan pada aplikasi ini telah disaring sepenuhnya.

Android Apps – Ini ialah skrin paling berkuasa yang menentukan anda menjadi ibu bapa yang sporting atau berkuku besi. Senarai aplikasi yang paling kerap mereka gunakan boleh dipantau mengikut masa yang dihabiskan. Anda kemudian boleh meletakkan had masa ia boleh digunakan dalam masa sehari dengan menekan ikon jam pasir (hourglass). Jika ini masih tidak membantu, aplikasi boleh dihalang terus dengan fungsi Block. Ikon aplikasi berubah ke kelabu apabila had masa telah dicapai. Fungsi Block pula akan menyahpasangnya dari peranti. Anak anda menghabiskan masa di dalam COD Mobile? Tekan Block ucapkan selamat tinggal kepada Nuke Town.

Apa lagi boleh dipantau?

Location – Keupayaan menjejak lokasi anak pada bila-bila masa. Anda boleh mengetahui sama ada mereka benar-benar ke pusat tuisyen atau pergi ke arked di Kerrys Plaza, JB seperti yang pernah saya lakukan semasa muda remaja dahulu.

Apps Intalled – Jika anda membenarkan anak memasang aplikasi tanpa memerlukan kebenaran, aplikasi baru yang dipasang akan disenaraikan di sini.

Senarai Peranti – Senarai peranti yang di bawah pemantauan juga dapat dilihat pada profil anak. Di sini anda mempunyai lebih banyak kawalan tambahan seperti menghalang kemampuan Sideload aplikasi

Lock Now – Kadang kala anak mungkin liat untuk berhenti menggunakan peranti. Dengan Lock Now, peranti boleh terus dikunci secara serta merta. Peranti hanya boleh dinyahkunci menggunakan kod enam angka yang dijana secara rawak pada peranti ibu bapa.

Dan Akhir Sekali – Cara menghentikan pemantauan ke atas anak

Mungkin tiba satu ketika anda mahu menghentikan pemantauan ke atas anak anda. Akaun anak boleh dibuang dari pemantauan dengan menekan menu pada bucu atas sebelah kiri dan kemudian memilih Family Group >> Members >> (Akaun Anak) >> Remove Member.

Kesimpulan

Kita kini hidup dalam era yang mencabar. Menghalang anak dari memiliki peranti sudah hampir mustahil kerana keperluan persekolahan. Tetapi anak-anak juga semakin licik mencari cara mengakses kandungan yang tidak sewajarnya SAMA SAHAJA seperti kita semasa remaja dahulu. Lumrah hidup bahawa lagi dihalang lagilah dicari. Kami berharap artikel ini dapat membantu anda memamtau, mengawal dan menghalang mana-mana kandungan yang anda sebagai ibu bapa atau penjaga rasakan tidak sesuai untuk diakses.

Komen