Pengasas Huawei Berharap Biden Mengamalkan Polisi Terbuka Dan Mengesahkan Perniagaan Peranti Pintar Tidak Akan Dijual

Diterbitkan pada Feb 9, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Jurucakap pentadbiran Joe Biden dipetik berkata mereka tidak mempunyai sebab pada waktu ini untuk mengeluarkan Huawei dari senarai entiti pentadbiran Trump. Presiden sudah bertukar tetapi Huawei masih dilihat sebagai syarikat yang boleh mendatangkan risiko kepada keselamatan Amerika Syarikat.

Ren Zhengfei , pengasas Huawei hari ini mengeluarkan beberapa kenyataan mengenai isu yang dihadapi syarikat. Pertama sekali beliau menyedari adalah sukar untuk Huawei dikeluarkan dari senarai entiti namun beliau berharap Presiden Biden mengamalkan polisi terbuka dengan membenarkan syarikat terus memberi perkakasan yang diperlukan. Tambah beliau prestasi kewangan syarikat A.S adalah lebih baik sekiranya dibenarkan berurusan dengan syarikat dari China.

Mengenai perniagaan peranti mudah alih pula, beliau menegaskan tiada perancangan untuk menjualnya walaupun ia terjejas teruk akibat sekatan. Perubahan pada pucuk pimpinan juga tidak akan dilakukan walaupun Richard Yu yang merupakan ketua bahagian telefon pintar Huawei kini turut mengetahui bahagian kecerdasan buatan dan pengkomputeran awanan.

Tahun 2020 adalah amat mencabar buat Huawei kerana pengeluaran telefon pintar menurun dan sekadar berpuasa hati dengan pegangan terbesar di China sahaja. Sistem operasi HarmonyOS yang dikatakan dibangunkan sendiri kemudiannya didedahkan hanya sekadar Android yang diubahsuai seperti Fire OS.

komen


© Amanz / 2022 Kami