Cari @ Amanz

Tahun lepas, Google mula mengemaskini Google Photos dengan menawarkan lebih banyak kemampuan suntingan. Kemudian, beberapa kemampuan suntingan juga dihadkan kepada pengguna Pixel dan pengguna berbayar Google One. Terkini, Google telah menawarkan kemampuan menyunting video pula terus dari aplikasi Google Photos.

Animated GIF showing a phone with a video of a dog on the screen. The phone scrolls through granular edits to apply to the video.

Kemampuan menyunting video ini akan mirip sahaja dengan menyunting gambar. Ada pilihan crop, tambah penuras, ubah pencahayaan dan banyak lagi. Buat masa ini, suntingan video ini terhad kepada pengguna iOS terlebih dahulu dan akan tiba ke peranti Android di masa hadapan.

Animated GIF showing a phone with an old photo of a baby on it while the Portrait Light setting is being applied to enhance the lighting.

Kemudian fungsi menyunting gambar yang dihadkan kepada pengguna Pixel, iaitu Portrait Blur, Portrait Light, dan Color Pop ditawarkan kepada semua pengguna bukan Pixel. Tetapi untuk menggunakan fungsi suntingan ini, Google One harus dilanggan. Selain Google One, peranti Adnroid itun juga harus mempunyai memori paling kurang 3GB RAM dan menjalankan Android 8.0 Oreo sekurang-kurangnya.

Animated GIF showing two photos of a beach; one is static while the other has new lighting effects applied to it that enhance it.

Selain mod potret di atas, kemampuan mengubah langit, menambah fungsi HDR juga akan ditawarkan yang mana dikuasakan oleh sistem kecerdasan buatan sepenuhnya. Bagi yang ingin mencuba, pastikan muat turun Google Photos terkini dan langgan Google One.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd