Xiaomi Pula Dilaporkan Akan Membina Kereta

Diterbitkan pada Feb 20, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple mahu membina kereta swapandu sendiri cuma sekarang sukar mencari rakan pembangun bersama kerana terlalu ingin berahsia. Samsung sudahpun mengambil alih Harman dan menunjukkan beberapa konsep kereta masa depan. Seterusnya mungkin Xiaomi pula muncul secara tiba-tiba dengan idaman membina kereta sendiri.

Menurut laporan laman iFeng, Lei Jun yang merupakan pengasas Xiaomi dipetik berkata syarikat beliau kini berminat untuk membina kereta sendiri. Dalam laporan yang sama, projek “Mi Car” ini diletakkan di bawah pengawasan terus beliau. Pihak Xiaomi masih belum memberi kenyataan rasmi mengenai laporan ini.

Sebelum ini pada tahun 2013, Lei Jun dua kali bertemu Elon Musk untuk berbincang tentang kereta elektrik. Yang dapat dilihat sekarang ialah kereta elektrik adalah masa depan dunia automotif dengan nama besar seperti BMW, Volvo, Volkswagen, Porsche, Audi dan Hyundai telahpun memperlihatkan perancangan masa depan kereta elektrik mereka. Mungkin dengan kemasukan Xiaomi, kereta elektrik mampu milik mungkin akan menjadi realiti lebih pantas.

komen


© Amanz / 2022 Kami