Facebook Melatih Kecerdasan Buatan Yang Memahami Konteks Dan Audio Menggunakan Video Yang Dimuat Naik Pengguna

Diterbitkan pada Mac 14, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dianggarkan dalam setiap minit, video sepanjang 48 jam dimuat naik pengguna ke Facebook. Dengan ini Facebook mempunyai koleksi video yang besar untuk dijadikan data raya pelbagai kegunaan. Menerusi Projek Learn From Video, Facebook kini menggunakan video yang dimuat naik oleh pengguna untuk melatih kecerdasan buatan mereka.

Dengan kecerdasan buatan yang dilatih dengan lebih baik, ia kelak akan dapat memahami konteks dengan lebih baik. Saling kait di antara visual, audio dan penerangan yang disertakan pada video dapat dilakukan. Menurut Facebook dalam jangka masa pendek kecerdasan buatan ini dapat memberikan saranan video video yang lebih relevan berdasarkan video yang ditonton terlebih dahulu di Reels. Dalam video yang dikongsi, empat video yang berbeza visual disarankan kepada pengguna kerana mempunyai jenis audio yang sama.

Facebook Live Desktop

Kegunaannya di masa hadapan adalah lebih menarik. Dengan kecerdasan buatan memahami konteks, setiap video akan diberikan label yang tepat. Pengguna bole merakam ratusan video yang kemudiannya di muat naik ke Facebook. Mereka kemudiannya boleh menggunakan arahan suara “cari video menunggang kuda dengan lagu selamat hari jadi” dan ia akan diberikan tanpa video-video yang dimuat naik tersebut dilabel secara manual.

Tetapi penggunaannya dalam pengiklanan pastinya lebih meluas. Jika ia mengesan pengguna menggunakan jenama X sebagai pencuci muka dalam video yang dimut naik, iklan untuk jenama lain mungkin boleh disajikan kepada mereka sebagai saranan. Jika dahulu hanya data dalam bentuk teks dab gambar sahaja dilombong, dalam masa terdekat video yang dimuat naik juga boleh memberitahu Facebook tentang peribadi anda.

komen


© Amanz / 2023 Kami