Cari @ Amanz

Di tahun 2021, peranti untuk permua bukan lagi gimik kerana industri permua menjana berpuluh bilion ringgit setiap tahun. Ia antara industri yang tidak terjejas akibat Covid-19 malahan berkembang kerana ramai duduk di rumah. Hari ini Lenovo Legion Phone Duel 2 dilancarkan secara rasmi. Ia menyertakan pelbagai ciri menarik yang membezakan ia dari peranti untuk permua lain di pasaran.

Pertama sekali ialah cip pemproses diletakkan di tengah-tengah peranti bagi mengelakkan pemanasan yang berlaku pada kawasan yang disentuh oleh tangan ketika sesi permainan video. Bagi memastikan prestasi kekal mantap, dwi-kipas penyejukan digunakan serta sistem penyejukan kebuk wasap terbina.

Lapan butang kawalan diletakkan pada pelbagai lokasi di tubuh Legion Phone Duel 2. Empat daripadanya ialah butang bahu ultrasonik, dua butang mengesan sentuhan secara kapasitif pada panel belakang dan dua butang mengesan tekanan pada skrin. Dengan ini peranti bolah digunakan untuk pelbagai permainan tanpa memerlukan aksesori alat kawalan tambahan.

Spesifikasi peranti ialah skrin 6.92″ AMOLED FHD+ dengan kadar segar semula 144Hz dan mengesan sentuhan 720Hz. Cip pemproses Snapdragon 888 dipadankan dengan memori sehingga 18GB RAM, storan sehingga 512GB dan bateri sebesar 5500W. Dengan pengecas 90W dan dua port USB-C, bateri boleh dicas semula dalam masa 30 minit sahaja.

Kamera utama adalah sebesar 64+16 MP yang diletakkan pada bahagian tengah peranti manakala kamera swafoto pula sebesar 44MP yang diletakkan dalam mekanisme pop sisi. Ciri ini diperkenalkan pada Lenovo Legion Phone Duel tahun lalu bagi memudahkan pengguna menstrim dengan resolusi tertinggi tanpa halangan tangan.

Peranti menggunakan Android 11 dengan pelancar ZUI 12.5 yang terkini. Sistem audio stereo yang menembak ke hadapan turut disertakan kerana ia perlu pada sebuah peranti untuk permua moden. Yang mengecewakan ialah tidak dilengkapi bicu audio 3.5mm atau sebarang ketahanan kalis air.

Peranti akan dijual di Asia Pasifik dan Eropah sahaja pada waktu ini pada harga €799 (~RM3928) untuk model 12/256GB dan €999 (~RM4912) untuk model 16/512GB.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd