Kasut Adidas Ini Diperbuat Daripada Kulit Yang Dihasilkan Menggunakan Cendawan

Diterbitkan pada Apr 19, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Jika industri kereta mempunyai obsesi dengan kenderaan elektrik, industri fesyen pula mempunyai obsesi mencari bahan yang lebih mesra haiwan. Kasut kulit adalah tahan lasak dan oleh itu mampu bertahan lebih lama. Tetapi untuk menghasilkan kulit, lembu perlu diternak sebelum disembelih dan proses menghasilkan kulit dimulakan. Kesemua ini akan menimbulkan pencemaran dan tidak digemari oleh pencinta haiwan.

Mylo Unleather ialah antara bahan alternatif kepada kulit yang telah dihasilkan secara komersial. Ia diperbuat sepenuhnya dari mycelium – akar cendawan, yang kemudiannya diproses menjadi bahan yang mirip kulit lembu. Kerana ia diperbuat daripada akar, ia tidak akan mencemari dunia seperti bahan kulit buatan manusia yang berasaskan plastik. 

Bahan ini telah digunakan untuk menghasilkan kasut sukan Adidas Stan Smith Mylo. Keseluruhan tubuh diperbuat daripada Mylo sementara tapak masih lagi dari bahan getah. Penghasilan kasut ini menunjukkan komitmen Adidas untuk menghasilkan kasut yang lebih lestari. Kasut ini masih sekadar konsep dan bukan untuk dijual.

komen


© Amanz / 2022 Kami