Alat Kawalan Siri Remote Tiada Sensor Pemecut Dan Giroskop – Permua Perlu Dimainkan Dengan Alat Kawalan PS Atau Xbox

Diterbitkan pada Apr 23, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple TV 4K dan Apple TV HD turut menerima versi kemaskini semasa pelancaran Spring Loaded. Kotak set Apple ini menjalankan tvOS baharu, memfokuskan kepada Apple Arcade, Apple TV+, Apple Music dan lain-lain lagi perkhidmatan penstriman dan langganan yang Apple tawarkan. Kedua-dua kotak set dijana dengan cip A12 Bionic, yang cukup berkuasa untuk mengubah televisyen dungu anda menjadi pintar.

Bersama-sama dengan kotak set ini, Apple turut memperkenalkan Apple TV Remote baharu yang digelar Siri Remote. Apple telah membuang pad sesentuh kaca yang terbina sebelum ini dan menggantikannya dengan pad-klik yang turut menyokong sentuhan untuk pengalaman menekan yang lebih baik.

Tetapi, sebenarnya Apple ada buang dua sensor lain yang mereka tidak dedahkan – iaitu sensor pemecut dan giroskop. Alat kawalan jauh lama mereka mempunyai sensor ini untuk memudahkan pengguna bermain permua hanya dengan menggunakan alat kawalan sedia ada. Tetapi pada Siri Remote ia sudah dibuang. Ini menjadikan alat kawalan jauh ini tidak lagi boleh digunakan untuk bermain permua yang bergantung kepada pergerakan dan terhad untuk navigasi dalam tvOS sahaja.

Ini mungkin kerana, Apple Arcade pada Apple TV 4K dan HD sedia menyokong tambatan alat kawalan PlayStation 5 DualSense atau alat kawalan Xbox dengan sokongan haptik. Ini akan memberikan pengalaman bermain jauh lebih hebat dan menarik berbanding menggunakan Siri Remote yang tidak ergonomik.

Di Malaysia, Siri Remote dijual pada harga RM229 jika ingin digunakan pada kotak set Apple TV lama. Tetapi jika membeli Apple TV 4K dan Apple TV HD RM849 dan RM719, ia sudah disertakan sekali.

komen


© Amanz / 2022 Kami