Cari @ Amanz

Seiring dengan kemaskini iOS 14.5 yang baru sahaja diedarkan, Apple turut mengemaskini Apple Music dengan sejumlah ciri baharu yang cukup menarik. Dengan hasrat untuk bersaing dengan Spotify, pelbagai strategi telah diperkenalkan – antaranya langganan yang lebih murah melalui berkas Apple One.

Dalam kemaskini ini, Apple telah memperkenalkan City Charts. Ia adalah carta 25 muzik popular berdasarkan sesebuah bandar. Untuk menarik lagi pengguna di Malaysia, Kuala Lumpur adalah salah satu bandar yang tersenarai daripada lebih 116 bandar di negara lain. Muzik yang tersenarai akan dikemaskini setiap hari, menekankan muzik-muzik yang digemari pengguna tempatan. Carta ini turut boleh dikongsi, tambah ke profil pengguna atau muat turun.

City Charts boleh diakses mulai 27 April untuk semua pelanggan berbayar. Untuk penggunaan umum, senarai main ini boleh diakses melalui: music.apple.com/browse/top-charts

kira pada iPhone atau Android, aplikasi Apple Music adalah antara aplikasi penstriman muzik terbaik dengan paparan lirik. Kini, lirik boleh terus dikongsi ke media sosial melalui Messages, Facebook, atau Instagram Stories. Apa yang unik adalah, bahagian lirik yang dikongsi turut boleh dimainkan agar detik kegemaran dapat dikongsi bersama.

Apple turut memperkenalkan ruangan khusus untuk label rekod. Di sini, semua yang popular dan terkini daripada ratusan label rekod akan dipaparkan. Ia turut diintegrasikan dalam carian, di mana cadangan dan keputusan popular boleh dicari berdasarkan label rekod serta tapis carian untuk hasil lebih tepat. Di bawah setiap senarai muzik, akan ada pautan pantas terus ke label rekod yang terpilih untuk cari album lain yang dihasilkan dari pihak sama.

Seperti Spotify, Apple Music turut mempunyai senarai main yang dijana secara automatik – Made For You. Kandungan dalam senarai ini adalah yang dipilih khusus berdasarkan minat pengguna termasuk dengan Replay, untuk imbau kembali muzik yang pernah didengari sebelumnya.

Untuk para artis, mereka kini boleh tambah Motion di laman butiran lanjut mereka untuk meriahkan lagi profil masing-masing. Semua kemaskini ini boleh diakses di platform iOS, iPadOS, macOS, tvOS, CarPlay, Apple Watch, Web, PC, Android, Android Auto dan TV pintar terpilih.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd