Telegram Kini Boleh Menjadualkan Ciri Bual Suara, Cipta Profil Mini, Kawalan Media Baharu, Dan Versi Web Baharu Diperkenalkan

Diterbitkan pada Apr 27, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Telegram hari ini telah mengedarkan kemaskini baharu. Melaluinya, pelbagai ciri dan fungsi baru telah diaktifkan untuk hampir kesemua platform mereka. Boleh dikatakan hampir setiap bulan Telegram menerima kemaskini yang menarik.

Pertama sekali adalah ciri bual suara yang boleh dijadualkan. Mula diuji sejak dua minggu lepas, kini boleh digunakan oleh semua pengguna. Ciri ini boleh digunakan oleh pentadbir kumpulan atau saluran dan terus tetapkan tarikh dan masa bila sesi bual suara ingin dimulakan. Pengguna turut akan melihat pengiraan detik yang berwarna-warni terpapar di bahagian atas ruangan perbualan. Tetapi jika terlampau sibuk, notifikasi turut boleh diaktifkan.

Kemudian, setiap ahli di dalam sesi bual suara ini – pentadbir boleh mengawal aras suara masing-masing dengan tekan profil imej peserta. Bercakap mengenai profil, pengguna turut boleh mencipta profil mini tanpa keluar dari sesi bual suara. Profil mini ini adalah untuk ubah imej profil dan juga biodata.

Telegram versi web turut hadir dengan versi baharu. Lebih tepat, Telegram hadir dengan dua versi berbeza yang boleh digunakan bersama-sama. Telegram Web K tiada sokongan pelekat tambahan, manakala Telegram Z ada sokongan pelekat tambahan. Itu beza yang saya sendiri perasan. Lain-lain adalah sama sahaja. Sokongan mod gelap, pelekat animasi, membuat folder dan banyak lagi semuanya disokong. Saiz adalah 400kb, dan tiada sebarang pemasangan perlu dilakukan.

Khusus untuk pengguna Android, semua versi baru Telegram akan ditawarkan kemaskini secara dari dalam aplikasi. Ini bermakna, setiap kali versi baharu hadir, notifikasi untuk muat turun fail .APK akan terpapar. Menurut Telegram, mereka lakukan hal sedemikian kerana Play Store yang mengambil masa yang lama untuk meluluskan versi baru. Melaluinya kemaskini terkini akan terus boleh digunakan pengguna, berbanding di Play Store yang mungkin mencapai sehingga beberapa minggu. Pengguna iOS boleh menikmati versi baru dengan kemaskini di App Store tanpa sebarang penantian.

Kawalan media baru turut diperkenalkan. Antaranya adalah imej dan video kini boleh dipicit untuk zum. Untuk video, pemain telah dikemaskini dengan tekan dan tahan + atau – pada iOS untuk langkau atau mundar atau mandir 15 saat dan pada Android sentuh dua kali pada skrin untuk 10 saat. Khusus untuk peranti Android juga, peralihan animasi pada bukaan menu dan tatalan adalah lebih lancar dan pantas. Telegram menggunakan animasi dinamik untuk memberikan pengalaman penggunaan yang lebih baik.

Telegram turut mengemaskini sistem pembayaran mereka. Penjual kini boleh terus menerima pembayaran secara natif dalam mana-mana perbualan. Sistem pembayaran ini diintegrasikan dalam Telegram melalui kerjasama dengan StripeYandex.MoneySberbankTranzzoPaymeCLICKLiqPay, dan ECOMMPAY. Bor pula tidak dibenarkan menerima sebarang pembayaran, dan sistem Apple Pay atau Google Pay turut disokong.

komen


© Amanz / 2022 Kami