Cari @ Amanz

Twitter Spaces adalah jawapan Twitter kepada Cluhouse. Ia adalah ciri bual suara yang lebih kurang sama, di mana seorang hos boleh memulakan satu sesi berbual dan disertai oleh orang ramai. Melalui Twitter Spaces, tiada jemputan diperlukan dan menyokong kedua-dua platform iOS dan Android.

Ciri ini lebih mudah diakses oleh pengguna iOS, tetapi pengguna Android telah mula menerima akses baru-baru ini. Terkini, Twitter Spaces mengumumkan yang hanya pengguna dengan 600 pengikut ke atas sahaja boleh menjadi hos Spaces. Ini kerana ia mempunyai jumlah pengikut yang mencukupi untuk mempunyai sesi berbual dengan peserta yang berkualiti. Tetapi Twitter akan terus tawarkan akses ini kepada orang ramai secara berperingkat.

Selain itu, beberapa ciri dan fungsi menarik turut diperkenalkan. Menjadikan Twitter Spaces lebih seronok digunakan berbanding Clubhouse. Antaranya adalah kemampuan co-host, iaitu lebih daripada seorang hos boleh terlibat dalam sesuatu sesi bual suara. Buat masa ini hanya seorang hos sahaja dan hanya jika hos utama menjemput barulah pengguna lain boleh bersuara.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Twitter Spaces turut akan mempunyai sokongan Ticketing Spaces. Di mana hos boleh mengenakan bayaran kepada sesuatu sesi bual suara. Ini bermakna, jika hos itu ingin kongsi rahsia, cerita eksklusif, hanya yang membayar sahaja akan dapat sertai sesi tersebut. Untuk bersaing dengan Telegram, Spaces turut memperkenalkan ciri menjadualkan sesi. Sesi yang dijadualkan akan mempunyai sokongan notifikasi, kongsi pautan dan banyak lagi.

Bagi menjaga privasi, sekuriti, keselamatan – ciri memberi amaran dan menyekat akan ditambah-baik. Akhir sekali adalah sokongan kapsyen masa nyata, yang lebih baik. Buat masa ini, kesemua ciri ini masih belum boleh diakses. Kemudian ciri berbayar tadi, hanya pengguna terpilih sahaja boleh menggunakannya.

Sama-sama kita nantikan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd