Cari @ Amanz

Beberapa hari lepas, Google mengumumkan yang akhirnya aplikasi papan kekunci mereka GBoard akan tiba ke Wear OS. Melaluinya ciri dan fungsi terkenal seperti kemampuan menaip secara meluncur, kemampuan mencadangkan emoji atau perkataan serta sokongan multi-bahasa akan disertakan sekali.

Selama ini, Wear OS menggunakan aplikasi papan kekunci lalai Android atau yang sedia terbina dalam AOSP. Ia tidak begitu efisien menjadikan penggunaan arahan suara lebih pantas. Terkini, aplikasi papan kekunci ini terus dikemaskini menjadi GBoard dan mereka yang mengaktifkan kemaskini Play Store automatik pada Wear OS akan terus menerimanya.

Jam TicWatch Pro 3 GPS saya sebentar tadi telah menerima kemaskini ini. Jujur saya katakan, pengalaman menaip adalah jauh lebih lancar, pantas dan tepat. Masih aneh kerana saiz skrin yang kecil – tetapi saya amat bersyukur akhirnya perkara yang sepatutnya diimplementasikan sejak dari dulu lagi telah diberikan.

Ini menjadikan Wear OS lebih menarik untuk digunakan. Sebagai alternatif, ada juga papan kekunci pihak ketiga lain yang boleh anda cuba. Tetapi GBoard sudah cukup baik dan akan buatkan anda tidak hiraukan aplikasi alternatif.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd