Pekerja Facebook Meminta Semakan Terhadap Sistem Penapisan Yang Memadam Perkongsian Pro Palestin

Diterbitkan pada Jun 2, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sekitar 200 orang pekerja Facebook kini dilaporkan menandatangani petisyen yang meminta syarikat untuk membuat kajian dan semakan terhadap sistem penapisan kandungan yang sebelum ini membawa kepada sejumlah kandungan perkongsian pro Palestin yang dipadam sistem secara automatik.

Beberapa minggu lepas, ketika ketegangan antara Palestin dan Israel, ramai yang melaporkan Facebook dan Instagram memadam perkongsian pro Palestin. Disebabkan olehnya, ramai aktivitis telah mengkritik platform berkenaan, selain meninggalkan skor satu mata pada kedai aplikasi.

Kini, pekerja Facebook sendiri memberi tekanan terhadap syarikat berkenaan, dan membuat petisyen supaya Facebook membuat audit oleh pihak ketiga berkenaan dengan moderasi kandungan melibatkan kandungan arab dan muslim.

Petisyen berkenaan turut meminta Facebook untuk memastikan semakan adil dan saksama kepada kandungan pro Palestin, dan tidak dibuang daripada platform berkenaan secara tidak adil.

Pada masa yang sama, mereka turut meminta semakan terhadap perkongsian oleh Perdana Menteri Israel yang memanggil penduduk Palestin sebagai pengganas.

Sebelum ini, pada awal minggu ini, Instagram telah mengatakan mereka akan membuat perubahan algoritma pada sistem dalam bagaimana mereka memaparkan kandungan kepada pengguna.

komen


© Amanz / 2022 Kami