Xiaomi Mempatenkan Tiga Rekaan Baharu Untuk Telefon Pintar Mereka Dengan Modul Kamera Yang Unik

Diterbitkan pada Jun 15, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Tahun ini boleh dikatakan adalah tahun Xiaomi. Begitu banyak model peranti yang mereka lancarkan daripada beberapa jenis peranti mercu dan pelbagai peranti kelas pertengahan sehingga boleh lupa akan spesifikasi sesetengah model. Xiaomi, Redmi, Poco semuanya ada keunikan masing-masing daripada khusus untuk fotografi, permua, gaya hidup atau penggunaan asas.

Sejak memperkenalkan Mi Note 10 dua tahu lepas, Xiaomi juga mula fokus kepada fotografi. Peranti ini adalah yang pertama daripada mereka dengan sensor kamera 108MP yang dibangunkan bersama-sama dengan Samsung. Selepas kejayaan peranti ini, semakin banyak peranti mereka hadir dengan sensor 108MP atau 50MP. Ini juga membawakan perubahan kepada rekaan peranti, seperti modul kamera yang lebih besar. Terkini, Xiaomi dilihat telah mendaftarkan paten untuk tiga jenis peranti dengan rekaan modul kamera yang unik.

Model pertama dilihat mengambil inspirasi daripada Samsung Galaxy S21. Modul kamera berada pada bahagian lain peranti dengan bahan binaan tersendiri membezakan dengan panel belakang. Apa yang unik dengan rekaan ini adalah, modul kamera dilihat sedikit tenggelam ke dalam, untuk mengelakkan masalah bonggol tinggi. Terdapat empat sensor, satu jalur lampu LED flash dan juga lubang mikrofon. Sensor paling atas dilihat adalah yang utama, ditemani dengan dua lagi sensor mungkin untuk sudut ultra lebar dan telefoto. Di bawah sekali sensor berbentuk segi empat kelihatan, mungkin untuk periskop. Ini mungkin untuk siri Mi mereka. Mungkin Mi 12?

Model kedua dilihat mungkin adalah pengganti kepada Mi 11 Ultra dengan rekaan seakan Mi MIX Alpha. Modul kamera adalah bujur seakan diambil daripada bahagian bujur dalam Mi 11. Panel belakang dilihat telah dibahagi kepada dua bahagian dengan bahan binaan berasingan. Di kawasan kamera, mungkin adalah panel kaca dan di sebelahnya mungkin adalah skrin kedua. Sensor utama adalah di bahagian paling atas dengan dua sensor kecil di bawahnya, bentuk segi empat itu mungkin LED flash dan bawah adalah sensor kedua yang penting.

Yang terakhir dilihat mungkin adalah versi Lite, Mi 12 Lite? Modul kamera segi empat yang biasa dilihat pada peranti Vivo, Oppo dan Realme. Tetapi lampu LED flash adalah di luar modul kamera. Hanya ada tiga sensor, mungkin sensor utama dengan dua sensor gimik atau tetapan asas sensor utama + sensor sudut ultra lebar + sensor tambahan.

Kita juga masih tidak tahu model peranti Xiaomi yang seterusnya akan teruskan atau tidak kerjasama dengan Samsung. Samsung dijangka akan hadir dengan sensor 200MP dan juga sensor 600MP tidak lama lagi. Mungkin sensor dengan saiz seperti ini sesuai dengan rekaan baharu, iaitu ke arah rekaan modul kamera gergasi. Xiaomi juga sudah lama tidak hadir dengan pengganti Mi Note. Mungkin kita boleh lihat Mi Note 11 menggunakan salah satu rekaan di atas? Sama-sama kita nantikan.

komen


© Amanz / 2022 Kami