Cari @ Amanz

Shopee, salah satu laman edagang popular di Malaysia, kini akan melakukan perubahan pada bahagian logistik dalam laman berkenaan. Bermula esok, 17 Jun 2021, orang ramai tidak lagi boleh memilih syarikat kurier untuk pembelian mereka – sebaliknya ia akan ditetapkan secara automatik.

Bermula esok, syarikat penghantaran akan ditetapkan secara automatik pada latar oleh sistem berdasarkan harga yang paling baik dan tempoh masa paling efisien.

Sebaliknya, pengguna akan diberikan pilihan “Standard Delivery”, “Economy Delivery” dan juga “Lain-lain”. Pengguna boleh melihat kos dan tempoh masa penghantaran – tetapi tidak akan mengetahui syarikat kurier yang akan menguruskannya.

Perubahan ini telah diimplementasi secara berperingkat sejak beberapa minggu kebelakangan ini, dan ia akan diimplementasi sepenuhnya kepada semua bermula 17 Jun 2021.

Jadi, apa pendapat anda berkenaan perubahan ini? Adakah anda peduli akan syarikat kurier yang akan membuat penghantaran, atau anda lebih menyukai tetapan secara automatik ini?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd