Cari @ Amanz

Mobvoi hari ini telah melancarkan pengganti kepada TicWatch E2 mereka, iaitu TicWatch E3. Ia adalah jam tangan pintar Wear OS mereka dalam kategori siri E, di mana adalah alternatif yang lebih mampu milik kepada TicWatch Pro 3 GPS.

TicWatch E3 hadir dengan skrin 1.3-inci paparan High Density beresolusi 360 x 360 piksel. Skrin dilindungi dengan kaca 2.5D dan kerangka jam diperbuat daripada bahan polikarbonat dengan gentian kaca. Ia dijana dengan cip peranti boleh pakai paling berkuasa, iaitu Snapdragon Wear 4100 dan dipadankan dengan memori 1GB RAM serta storan dalaman 8GB. Mobvoi turut memuatkan pelbagai sensor seperti Bluetooth 5.0, sensor pemecut, GPS, Gyro, imbasan nadi HD PPG, empat sensor infra merah untuk SpO2, dan juga sensor off-body masa pendam rendah. Tali jam adalah silikon bersaiz 20mm.

Sistem operasi adalah Wear OS yang terkini dengan pengoptimasian daripada Mobvoi sendiri seperti pelancar khas dan aplikasi-aplikasi kecergasan penting. Ia menyokong imbasan nadi 24 jam , membaca kadar oksigen dalam darah sehingga 24 jam, menyertakan lebih 20 mod suka termasuk senaman HIIT, TicMotion untuk mengesan aktiviti secara automatik, menjejak data pengguna, pemantauan kalori dan juga Vo2.

Selain itu, TicSleep 2.0 turut disertakan untuk pemantauan tidur, TicZen untuk melihat tahap tekanan serta pemantauan bunyi bising di sekeliling dan juga TicBreathe untuk senaman bernafas. Melalui aplikasi Mobvoi serba baharu, pengguna turut boleh mengikuti pengguna lain atau ahli keluarga untuk melihat status aktiviti masing-masing. TicWatch E3 turut menyokong tambatan kepada aksesori audio nirwayar seperti TicPods untuk kawalan arahan suara.

Pembesar suara dan mikrofon turut disertakan untuk mendengar maklum balas dan menyeru Google Assistant. Kemudian mod Essential yang sedia terkeal disertakan untuk menjimatkan bateri. Bercakap mengenai bateri, jam ini menggunakan bateri berkapasiti 380mAh dan turut mempunyai perlindungan IP68 dengan sokongan dibawa berenang. Ciri lain yang disertakan adalah NFC dan mod-mod asas sepasang jam tangan pintar seperti melihat dan membalas notifikasi, penggera, peta, menukar muka jam dan pelbagai lagi.

Harga jualan adalah $199.99, iaitu sekitar RM823 degan satu pilihan warna iaitu Panther Black. Mobvoi turut menawarkan pilihan tali jam lain berwarna kunig atau biru pada harga $15.99 iaitu sekitar RM66. Setakat ini semua jam baharu Mobvoi akan dibawa masuk ke Malaysia, sama-sama kita nantikan harga jualan untuk pasaran tempatan. Ini adalah jam tangan pintar Wear OS paling berkuasa dan juga paling murah setakat ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd