Cari @ Amanz

Seperti yang sedia maklum, Astro kini dilihat sedang dalam proses untuk menukar modus operandi mereka daripada syarikat penyiaran rangkaian televisyen kepada pengelola perkhidmatan penstriman tempatan. Setakat ini, mereka sudahpun mempunyai kerjasama bersama-sama iQiYi, Disney+ Hotstar, HBO Go dan telah memperkenalkan perkhidmatan penstriman mereka sendiri yang dinamakan Sooka.

The Edge baru-baru ini melaporkan bahawa Astro dan Netflix sedang berbincang untuk memeterai sebuah perjanjian yang akan membolehkan perkhidmatan penstriman siri televisyen dan filem tersebut untuk ditawarkan melalui Astro.

Laporan ini dibuat selepas pembentangan pendapatan Astro yang mana mereka mengesahkan bahawa mereka sedang dalam perbincangan dengan sebuah lagi platform penstriman popular yang akan menyertai platform pengelolaan perkhidmatan penstriman mereka.

Astro tidak mengesahkan perkhidmatan penstriman yang manakah akan menyertai mereka, tetapi semua mata nampaknya memandang ke Netflix sebagai pilihan utama khususnya kerana mereka sudahpun hadir di rantau ini, dan lebih mudah untuk dibawa berbincang.

Akan tetapi, ia dijangka bahawa walaupun ini adalah benar, Astro tidak akan menawarkan langganan “percuma” Netflix pada pelanggan mereka dengan begitu cepat, dan dijangka akan ditawarkan melalui Set Top Box mereka seperti Astro Ultra dalam masa beberapa bulan, sama seperti apa yang dikatakan untuk Disney+ Hotstar.

Jika benar, kehadiran Netflix sebagai salah satu penawaran platform penstriman Astro akan dilihat sebagai satu kemenangan besar untuk Astro, manakala untuk pelanggan sedia ada mereka, tidak akan perlu membayar langganan bulanan Netflix.

Akan tetapi, rekod Astro sebagai pengelola perkhidmatan penstriman di Malaysia masih lagi berada di tahap yang kurang memuaskan, khususnya kerana beberapa perkhidmatan dibawah mereka, khususnya Disney+ Hotstar dan Sooka masih tidak dioptimasikan untuk tontonan di skrin televisyen ruang tamu.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd