Cari @ Amanz

Ada banyak televisyen pintar di pasaran tetapi tidak semuanya mempunyai prestasi yang memuaskan untuk peminat permainan video tegar. Jika anda mempunyai konsol generasi terkini, sokongan kadar segar semula 120Hz misalnya hanya disokong menerusi sambungan HDMI 2.1. Sempena jualan 7.7 yang berlangsung hari ini, LG C1 OLED akhirnya dilancarkan di Malaysia.

LG C1 OLED ialah televisyen pintar yang menerima pujian peminat permainan video kerana direka khusus untuk permainan video. Di Malaysia hanya model OLED48C1PTB dengan skrin 48″ 4K OLED ditawarkan. Terdapat mod khas untuk gaming yang menyokong kadar segar semula sehingga 120Hz menerusi sambungan HDMI 2.1. Selain itu sokongan untuk NVIDIA G-Sync, AMD FreeSync Premium, VRR, ALLM, dan eARC turut ditawarkan. Ini adalah ciri-ciri yang jarang dilihat pada televisyen pintar untuk kegunaan ramai.

Bagi peminat menonton video pula, sokongan Dolby Vision IQ , Dolby Atmos dan Filmaker Mode memastikan filem yang ditonton kelihatan seperti yang diinginkan oleh pembikinnya. LG C1 OLED menggunakan sistem operasi WebOS 6 yang menyokong pelbagai aplikasi popular seperti Netflix dan YouTube.

LG C1 OLED ditawarkan pada harga istimewa RM 5699 sebuah menerusi gedung atas talian rasmi LG di Lazada dan Shopee. Selepas itu ia akan ditawarkan pada harga biasa RM8499 sebuah. Selain itu LG Malaysia juga menawarkan potongan harga sehingga RM4000 ke atas model-model televisyen NanoCell 4K dan Premium UHD mereka juga menerusi gedung atas talian yang sama hari ini.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd