Cari @ Amanz

Takut Jarum? Vaksin AstraZeneca Versi Semburan Hidung Sedang Diuji

Link Copied!

Fasa ketiga Program Imunisasi Covid-10 Kebangsaan sedang berjalan lancar dengan lebih 300,000 suntikan sehari dan lebih 11 Juta penduduk Malaysia sudah menerimanya setakat ini. Tetapi terdapat segelintir yang masih enggan mendapatkan vaksin atas beberapa sebab seperti takut dengan suntikan jarum. Bagi golongan ini mereka tidak perlu risau kerana dos vaksin ChAdOx1 nCoV-19 atau lebih dikenali sebagai AstraZeneca yang diberi menerusi sedutan hidung sedang diuji di United Kingdom.

Awal tahun ini ujian klinikal manusia fasa satu AstraZeneca menerusi semburan intranasal telah dilakukan oleh Oxford University ke atas sukarelawan yang sihat dan muda. Pemberian vaksin menerusi teknik semburan dipercayai adalah lebih efektif kerana diberikan terus ke bahagian sel hidung yang terdedah kepada udara yang dihirup.

Vaksin Covid

Pada waktu ni terdapat tujuh vaksin semburan hidung Covid-19 sedang menjalani ujian klinikal ke atas manusia. Keberkesanannya berbanding vaksin suntikan masih belum diketahui kerana belum diterbitkan. Beberapa calon vaksin menggunakan teknik semburan sebelum ini dihentikan selepas gagal memberikan tindak balas imunisasi yang diharapkan.

Selain memudahkan pemberian vaksin kepada insan yang takut jarum, pemberian vaksin Covid-19 menggunakan semburan dapat mempercepatkan proses kerana tidak memerlukan picagari dan jururawat terlatih. Dalam fasa seterusnya imunisasi di kalangan kanak-kanak, ia pastinya kurang menakutkan berbanding jarum. Ini sekaligus mempercepatkan usaha mencapai imunisasi kelompok.

Dengan saintis mula percaya Covid-19 akan terus kekal endemik membuatkan suntikan dos tahunan menjadi perlu, vaksin bentuk semburan dapat dilakukan di kesemua klinik tanpa latihan yang lama. Takut jarum bukan lagi alasan kukuh untuk tidak divaksin.

Sumber New Atlas


Komen ()