Cari @ Amanz

Pada hari ini, kamera pada telefon pintar sering hadir dengan penggunaan multi-lensa, dan juga saiz lensa yang agak tebal. Perkara ini tidak digemari oleh beberapa pengguna, selain turut membuatkan pengeluar agak sukar untuk hadir dengan rekaan peranti yang lebih unik.

Untuk mengatasinya, kini LG InnoTek dan Corning dilaporkan bekerjasama dalam mengkaji penggunaan lensa cecair. Melalui kerjasama ini, kedua-dua pihak akan berkongsi paten, dan ingin membangunkan teknologi teras untuknya.

Dengan adanya teknologi lensa cecair ini, satu lensa boleh digunakan untuk tujuan berbeza, sekaligus mengurangkan jumlah lensa yang perlu digunakan pada sesebuah peranti. Sebagai gambaran kasar, ia ala-ala seumpama mata manusia. Ini sekaligus mengurangkan keperluan pelbagai lensa berbeza pada peranti untuk tujuan-tujuan yang berbeza – apatah lagi, ada kalanya kita jarang menggunakan sesuatu lensa berkenaan.

Pada hari ini, lensa dibuat menggunakan kaca atau plastik – dimana lensa tidak bergerak untuk mengawal jarak fokal.

Kerjasama LG dan Corning ini dilihat adalah untuk jangka masa panjang. Sekiranya kedua-dua pihak berjaya hadir dengan teknologi lensa cecair yang baik, ia boleh digunakan bukan sahaja pada telefon pintar, tetapi juga pada kenderaan swapandu, peranti berhubung, dan sejumlah perkara lain.

Sebelum ini, Xiaomi pernah memperkenalkan peranti dengan lensa cecair – dimana mereka mengabungkan penggunaan lensa telefoto dan lensa rakaman makro dalam satu lensa yang sama, pada telefon Mi Mix Fold.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd