Cari @ Amanz

SKMM Bersetuju Untuk Melaksanakan FNP – Simpan Nombor Telefon Talian Tetap, Dan Bertukar Syarikat Telekomunikasi

Oleh Aman

Link Copied!

Pada hari ini, kita sedia melihat pelaksanaan MNP atau nama lainnya, Mobile Number Portability – membolehkan anda menyimpan nombor telefon sama untuk telefon mudah-alih, walaupun berpindah ke rangkaian lain.

Selari dengannya, pihak SKMM telah mulakan kajian pelaksanaan untuk nombor talian tetap pula, dinamakan sebagai FNP (Fixed Number Portability). Ini akan membolehkan anda menyimpan nombor telefon rumah ke penyedia lain, atau sekiranya menaik-taraf perkhidmatan.

Dengan langkah ini, ia akan memudahkan kerja ramai pihak, pelanggan sesuatu talian tidak perlu risau ketika berpindah ke rangkaian lain dan kekalkan nombor telefon sama. Ini juga akan memastikan sesuatu keluarga akan dapat menggunakan nombor telefon sama dan kekal berhubung dengan saudara-mara tanpa masalah.

SKMM sebelum ini telah melakukan kajian pelaksanaannya pada penghujung 2020 lepas, dan kini SKMM mengumumkan mereka akan melaksanakan FNP di Malaysia tidak lama lagi. SKMM mengatakan dengan langkah ini, ia akan membuatkan penyedia perkhidmatan untuk bersaing dengan lebih efektif untuk menawarkan perkhidmatan yang baik dan mengekalkan pelanggan masing-masing untuk tidak beralih talian.

Bergerak kehadapan, SKMM akan menubuhkan pasukan khusus (Industry Working Group) – sekaligus mendapatkan pelbagai input dalam melaksanakannya.

Dengan perkembangan baharu ini, kita akan dapat melihat pelaksanaan FNP di Malaysia dalam beberapa tahun lagi.


Komen ()