Volocopter, Malaysia Airports dan Skyports, Bekerjasama Mengkaji Pembinaan Lapangan Teksi Terbang Di Malaysia

Diterbitkan pada July 21, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Malaysia sudahpun mempunyai sebuah kereta terbang yang kemudiannya menjadi meme jenaka kerana hanyalah sebuah Ehang yang dijenamakan semula. Sungguhpun usaha sulung sistem mobiliti terbang urban (UAM) di Malaysia boleh dikategorikan sebagai gagal, usaha untuk merealisasikannya masih belum berkubur. Hari ni Volocopter, Malaysia Airports dan Skyports menandatangani perjanjian untuk mengkaji pembinaan lapangan terksi terbang di Malaysia.

Ini adalah langkah pertama untuk menawarkan perkhidmatan teksi terbang jarak dekat di Malaysia dengan Malaysia Airports menyimpan harapan menggunakan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang sebagai hab pertama negara. Malaysia tidak lagi boleh menunggu dan melihat kerana menjelang 2035, 45% pasaran UAM dipercayai adalah di rantau Asia.

Velocopter telahpun menjadikan Singapura sebagai hab UAM mereka di Asia Tenggara dengan pembinaan Voloport akan membolehkan teksi terbang mereka menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan di pulau tersebut. Dengan jarak operasi sehingga 30 meter sahaja, sebuah lapangan teksi terbang di Subang boleh menawarkan perkhidmatan kepada penumpang yang ingin ke Kuala Lumpur dengan lebih pantas tanpa menempuh trafik.

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2021 Kami