OnePlus Akan Membenarkan Pengguna Menyahaktifkan Ciri Pengurangan Kuasa CPU Yang Menimbulkan Kontroversi

Diterbitkan pada July 23, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Beberapa minggu yang lalu laman Anandtech mendapati peranti OnePlus 9 dan 9 Pro tidak mencatatkan markah tinggi dalam beberapa ujian penanda aras lebih rendah dari sepatutnya. Pada waktu yang sama markah ujian Geekbench 5 pula lebih tinggi dari sepatutnya sehingga dianggap mengelat dan peranti dinyahsenaraikan.

OnePlus pantas menjelaskan perisian telah dioptimasikan supaya memberikan prestasi yang baik tanpa mengorbankan bateri. Ini menimbulkan kemarahan pengguna yang merasakan halangan yang dikenakan ke atas CPU adalah terlalu melampau. Tidak masuk akal teras utama Snapdragon 888 tidak diaktifkan semata-mata untuk menjimatkan penggunaan bateri.

Pihak OnePlus telah mengeluarkan kenyataan rasmi kepada Android Police yang mengatakan halangan CPU boleh dinyahaktifkan oleh pengguna kelak menerusi kemas kini Android 12. Ini selepas mengambil kiri maklum balas pengguna mengenai sistem yang digunakan ini. Turut disahkan sistem optimasi CPU ini digunakan juga pada OnePlus Nord 2 dan OnePlus 9R yang dilancarkan selepas OnePlus 9.

Bagi pemilik peranti OnePlus yang merasakan kuasa sebenar peranti tidak dapat digunakan, mereka perlu menanti kemas kini sistem operasi kelak sebelum tiada lagi kompromi pada prestasi.

komen


© Amanz / 2022 Kami