Cari @ Amanz

Kerajaan telah mengumumkan mungkin akan memberikan dos vaksin tambahan pada tahun 2022 sekiranya diperlukan kelak. Keputusan akan diumumkan minggu hadapan dan kini pelbagai laporan mula muncul tentang keberkesanan beberapa jenis vaksin Covid-19 enam bulan selepas suntikan diterima. Kini kajian dari penyelidik di China mendapati antibodi melawan Covid-19 pada tubuh penerima vaksin Sinovac berkurangan selepas enam bulan.

Oleh sebab itu pemberian dos ketiga adalah disarankan bagi memastikan tahap antibodi yang tinggi dikekalkan bagi menentang virus pembunuh ini. Kajian yang dilakukan melibatkan lebih 500 peserta berusia di antara 18-59 tahun.

Di kalangan penerima dua dos Sinovac selang dua minggu, hanya 16.9% mempunyai antibodi yang boleh dikesan selepas enam bulan. Di kalangan penerima dua dos Sinovac selang empat minggu pula, hanya 35.2% mempunyai antibodi yang boleh dikesan selepas enam bulan. Peserta yang menerima dos tambahan menunjukkan peningkatan antibodi di antara 3-5 kali ganda berbanding selepas enam bulan. Oleh itu pemberian dos tambahan disarankan.

Dalam perkembangan yang sama, Pfizer turut telah menerbitkan kajian mereka mengenai keperluan dos ketiga untuk vaksin Cominarty keluaran mereka. Selepas empat bulan keberkesanan vaksin menurun ke 84% berbanding 96% selepas melengkapkan dos kedua. Dos ketiga didapati meningkatkan antibodi sehingga 5 kali ganda pada orang muda dan sehingga 11 kali ganda pada orang tua.

Kedua-dua kajian ini walau bagaimanapun masih belum menjalani proses kajian semula setara (peer reviewed) untuk mengesahkan keputusannya. Sungguhpun begitu Indonesia telahpun memberikan dos tambahan vaksin Moderna kepada pekerja barisan hadapan yang sebelum ini menerima vaksin Sinovac. Terdapat spekulasi keberkesanan Sinovac yang lebih rendah berbanding vaksin lain mengakibatkan berlakunya jangkitan pada petugas sekarang.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd