T-Mobile Mengesahkan 47 Juta Maklumat Peribadi Pelanggan Mereka Dicuri Akibat Serangan Godaman

Diterbitkan pada Ogos 19, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Beberapa hari lalu kami telah melaporkan bahawa pangkalan data T-Mobile telah digodam dan sehingga 100 juta butiran peribadi pelanggan syarikat telekomunikasi Amerika Syarikat tersebut telah dijual di arena web gelap.

Mereka akhirnya telah mengeluarkan kenyataan rasmi dan mengesahkan bahawa sekitar 47 juta butiran peribadi pelanggan semasa, bekas dan bakal pelanggan telah dicuri oleh penggodam. Pecahan ini terdiri daripada 40 juta butiran bekas pelanggan dan mereka yang bukan pelanggan, tetapi telah memberikan butiran peribadi kepada T-Mobile dan berminat mahu menjadi pelanggan mereka. Ia juga dianggarkan bahawa sekitar 7.8 juta pelanggan pasca-bayar T-Mobile terkesan akibat godaman ini.

Seperti yang dikatakan sebelum ini, diantara butiran yang dicuri oleh pihak penggodam termasuklah nama, alamat rumah, nombor keselamatan sosial, tarikh lahir, nombor IMEI peranti dan alamat emel. T-Mobile turut mengesahkan bahawa untuk para pelanggan mereka, butiran nombor PIN dan kad kredit tidak tertiris akibat serangan ini.

Walaupun begitu, T-Mobile turut mengesahkan bahawa sekitar 830,000 pelanggan pra-bayar mereka juga terkesan kerana godaman ini, dan kes melibatkan mereka lebih teruk kerana nombor PIN akaun mereka turut tertiris. T-Mobile telah menetapkan semula butiran ini, dan meminta untuk para pelanggan ini supaya menetapkan semula angka PIN mereka.

Untuk melegakan keadaan, T-Mobile berkata mereka akan menawarkan program perlindungan identiti selama dua tahun untuk semua pelanggan mereka yang terkesan akibat serangan ini, dan menjanjikan perkhidmatan pelanggan yang akan membantu mereka menjawab sebarang pertanyaan yang mereka ada tentang isu ini.

T-Mobile turut menidakkan kenyataan bahawa 100 juta akaun pelanggan mereka telah digodam. Walaupun begitu, ia perlu diingatkan bahawa pihak penggodam yang menjual data pengguna ini mengatakan bahawa mereka hanya menjual sebahagian daripada maklumat pangkalan data yang digodam mereka, jadi terdapat kemungkinan bahawa ada diantara pelanggan T-Mobile yang masih tidak mengetahui samada butiran peribadi mereka telah dicuri.

Sumber: Bloomberg

komen


© Amanz / 2022 Kami