Cari @ Amanz

Tahun lalu proses memindahkan pengeluaran produk dari China mula dijalankan syarikat besar seperti Apple, Samsung dan Google kerana kerisauan mengenai peningkatan tarif oleh Amerika Syarikat dan wabak boleh menyebabkan pengeluaran terjejas teruk. Tetapi menurut laporan Nikkei Asia, proses pemindahan ini tertangguh kerana Covid-19 dan kekurangan jurutera.

Apple ingin memindahkan sehingga 20% pengeluaran aksesori audio mereka ke Vietnam tahun ini tetapi kini telah menangguhkan proses kerana kakitangan sukar untuk memasuki negara tersebut. Vietnam menghalang kemasukan ke negara bagi mengelakkan penyebaran varian yang lebih sukar dikawal. Jurutera dari China tidak diberikan visa dengan pantas untuk menguruskan pengeluaran di kilang.

Perkara yang sama turut berlaku kepada Google yang sepatutnya memulakan pengeluaran peranti Pixel di Vietnam tahun lalu. Akibat faktor yang sama, pengeluaran Pixel 6 akan dilakukan sepenuhnya di China. Isu ini turut menjejaskan syarikat lain yang turut ingin menjadikan Vietnam sebagai pusat pengeluaran sekunder.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd