Cari @ Amanz

Oppo Berkongsi Teknologi Pengimejan Generasi Baharu – OIS Lima Paksi Dan Zum Nirhilang Berterusan

Link Copied!

Dua minggu lepas, Oppo telah berkongsi teknologi kamera bawah skrin generasi baharu mereka. Hari ini mereka memperlihatkan tiga lagi generasi baharu untuk teknologi pengimejan mereka, melalui acara maya OPPO Future Imaging Technology.

Dalam acara ini, Oppo turut menjelaskan lagi teknologi kamera bawah skrin mereka. Tiada beza setakat ini, semuanya sama sahaja dengan dua minggu lepas. Untuk tiga lagi yang diumumkan hari ini pasti akan mengejutkan anda.

Pertama sekali adalah sensor utama dengan teknologi RGBW serba baharu. Melalui sensor ini, hasil imej boleh menjadi 60% lebih terang dan 35% hingar boleh dikurangkan berbanding sensor teknologi lama. Oppo turut menjanjikan hasil warna yang lebih cantik melalui sensor ini. Sensor RGBW serba baharu ini akan sedia digunakan pada peranti mereka suku keempat tahun ini.

Seterusnya adalah antara kehebatan Oppo sejak beberapa tahun lalu. Iaitu teknologi zum nirhilang. Sudah terbukti pada Find X3 dan Find X2 mereka yang teknologi zum mereka cukup hebat. Kali ini mereka memperlihatan sensor zum nirhilang berterusan pula. Sensor ini mempunyai jarak fokal 85-200 mm dan tidak menggunakan sebarang perisian untuk pangkas hasil imej. Selain itu, setiap zum adalah lancar dan pantas tanpa melangkau sebarang jarak. Tetapi Oppo tidak dedahkan bilakah teknologi ini akan digunakan.

Seterusnya adalah sensor yang menyokong lima-paksi pentsabilan imej optik atau 5-Axis OIS. Ia adalah sama seakan Sensor Shift yang digunakan oleh Apple, tetapi iterasi Oppo adalah sensor dan lensa yang bergerak. Secara tidak langsung hasil video adalah lebih stabil dan baik. Tetapi Oppo menyatakan, teknologi ini hanya akan tersedia pada 2022 akan datang.

Akhir sekali adalah teknologi kamera bawah skrin mereka. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia adalah sama sahaja yang diumumkan pada dua minggu lepas. Teknologi ini menggunakan algoritma tersendiri untuk hasil swafoto lebih baik dan teknologi sendiri untuk skrin kelihatan penuh dan tiada beza di antara kawasan kamera dan skrin. Oppo juga menyatakan teknologi USC mereka ini satu-satunya yang diiktiraf oleh International Electrotechnical Commission.


Komen ()