Cari @ Amanz

Kaca Mata Pintar Facebook Menggunakan Sistem Operasi Berasaskan Android dan Kamera Oculus Quest 2

Link Copied!

Manual untuk kaca mata pintar Facebook – Project Aria telah diterbitkan di laman FCC hari ini dan ditemukan laman Protocol. Berdasarkan dokumen tersebut, beberapa maklumat mengenainya mula diketahui. Pertama sekali Project Aria menggunakan sistem operasi Oculus OS yang berasaskan Android. Kaca mata ini dikenali sebagai Gemini EVT(Engineering Valuation Test) pada waktu ini bagi tujuan ujian semata-mata.

Selain itu ia mengesahkan penggunaan empat kamera yang dipinjam dari set kepala realiti maya kendiri Oculus Quest 2. Dengan kamera ini rakaman video dan gambar boleh dilakukan oleh pemakai. Terdapat lampu LED yang menyala untuk memberitahu orang sekeliling rakaman video sedang dilakukan. Aplikasi telefon pintar yang diberi nama Ariane diperlukan untuk melihat status bateri, sambungan WiFi, mengemaskini perisian dan mengubah pelbagai tetapan untuk Gemini EVT.

Gemini boleh menerima kaca cermin mata biasa supaya ia boleh digunakan oleh pengguna yang rabun. Beberapa butang kawalan diletakkan pada tangkai Gemini untuk melaras audio, butang kuasa dan butang yang menghalang rakaman kamera. Turut didedahkan ialah cip keluaran Qualcomm digunakan tetapi tidak pula diketahui modelnya.

Project Aria sepatutnya dilancarkan tahun ini tetapi masih tiada ura-ura bilakah ia akan mula dipasarkan. Yang pasti apabila dilancarkan kelak ia akan mempunyai rekaan yang menarik kerana dihasilkan dengan kerjasama Ray-Ban.


Komen ()