Carian
Ulasan Realme GT Master Edition – Keseimbangan Dalam Kemasan Dan Prestasi
September 1, 2021 Amy Maizuraa

Realme telah hadir dengan beberapa penawaran baharu di bawah koleksi Master Edition dan satu daripadanya adalah Realme GT Master Edition. Seperti diketahui ramai, telefon pintar di bawah siri ini sering menampilkan kemasan menarik diinspirasikan daripada barangan harian dalam kehidupan kita. Bukan itu sahaja, ia juga turut menerima sentuhan dalam gaya kontemporari daripada pereka terkenal Jepun,Nauto Fukusawa.

Realme X Master Edition adalah model pertama untuk siri berkenaan yang dicipta bersama oleh realme dan Fukasawa. Konsep rekaannya diilhamkan daripada bawang besar dan bawang putih. Tidak lama kemudian, mereka hadir dengan Realme X2 Pro Master Edition yang diinspirasikan daripada batu bata merah. Seterusnya, Realme X50 5G Master Edition pula yang mempunyai panel belakang tersesuai dengan keseimbangan dinamik di antara titik dan garisan. Namun begitu, hanya model Realme X2 Pro Master Edition sahaja yang dibawa masuk ke Malaysia.

Realme GT Master Edition Dalam Kemasan Voyager Gray

Untuk kali ini, Realme dan Fukusawa dilihat mengambil ilham daripada beg pakaian pula. Katanya, ia dicipta khas untuk mengubat kerinduan melancong anda. Tambahan pula, sektor pelancongan kini tidak dapat beroperasi dengan pesat susulan pandemik yang memberi kesan mendalam terhadapnya. Dengan adanya konsep sebegini sekurang-kurangnya mampu mengubati kerinduan sementara menanti keadaan kembali seperti sediakala.

Baiklah, tidak perlu mukadimah panjang lebar. Berbalik semula kepada tujuan asal artikel ini yang mana kami akan berkongsi ulasan penuh untuk Realme GT Master Edition. Apakah titik menarik yang ada padanya? Apa pula kekurangan ketara yang perlu anda tahu? Adakah ia telefon pintar yang menarik, atau sekadar faktor luaran sahaja yang kelihatan cantik? Teruskan membaca untuk ketahui lebih lanjut.


Spesifikasi Ringkas Peranti

Telefon PintarRealme GT Master Edition
Skrin6.43-inci, Super AMOLED, 120Hz, FHD+, (1080 x 2400 piksel) (~409 ppi)
PemprosesSnapdragon 778G 5G (6 nm)
1 x 2.4 GHz Kryo 670 Prime
3 x 2.2 GHz Kryo 670 Gold
4 x 1.9 GHz Kryo 670 Silver)
Cip GrafikAdreno 642L
RAM8GB RAM
Muatan Dalaman128GB/256GB ROM
Kamera UtamaUtama – 64MP (f/1.8)
Sudut Ultra-Lebar – 8MP (f/2.2)
Makro-2MP (f/2.4)
Kamera Swafoto32 MP (f/2.5)
Bateri4,300 mAh
65W SuperDart
SIM/TelefoniSIM Nano + SIM Nano
NFCAda
Bicu AudioAda
Kalis AirTiada
Sistem ImbasanPengimbas jari fizikal
Imbasan Wajah
Harga JualanRM1,499 (8GB/128GB)
RM1,699 (8GB/256GB)

Reka Bentuk

Sebagai permulaan, mari kita bercakap mengenai aspek reka bentuknya terlebih dahulu. Realme GT Master Edition yang kami terima adalah bewarna Voyager Gray. Apa yang unik, ia menggunakan kemasan kulit Vegan bewarna kelabu pada panel belakang. Ini bermakna, ia mampu untuk memberikan keselesaan yang baik meskipun dipegang untuk jangka masa yang panjang. Bukan itu sahaja, cengkaman padanya juga terasa bagus sekali. Paling penting, kemasan sebegini sebenarya mampu untuk mengurangkan kesan kotoran pada telefon pintar ini sendiri.

Realme GT Master Edition Dalam Kemasan Voyager Gray

Kebiasannya, isu kotoran yang melibatkan kesan cap jari inilah sering menimbulkan pelbagai reaksi kurang senang dalam kalangan pengguna – termasuklah kami sendiri. Tambah menjengkelkan apabila perlu mengelap panel belakang dengan kerap bagi membersihkan kotoran berkenaan. Tetapi usah risau kerana keadaan itu tidak berlaku pada Realme GT Master Edition, bahkan boleh dikatakan bahawa langsung tiada kotoran padanya.

Di samping itu, kemasan ini juga dipadankan dengan corak garisan jalur yang jelas kelihatan seperti sebuah beg pakaian sebenar. Pada masa sama, terdapat juga penjenamaan Realme dan tanda tangan Fukusawa yang esklusif untuk edisi ini bersebelahan modul kamera utama di belakang.

Tandatangan Eksklusif Nauto Fukusawa

Ternyata, konsep rekaan adalah ringkas, kemas dan bersahaja. Pada kami, ia cukup sesuai dengan cita rasa sesetengah pengguna yang menyukai kemasan yang tidak serabut. Tetapi, mereka mahukan kemasan yang nampak menyerlahkan gaya. Tidak dinafikan, Realme GT Master Edition sememangnya dibekalkan elemen berkenaan. Kemudian, ia juga sebuah telefon pintar yang baik pada pandangan kami. Tekstur binaan yang digunakan cukup baik kerana mampu memberikan rasa yang selesa di dalam tangan.

Paparan Skrin Hadapan Realme GT Master Edition

Ia juga langsung tidak terasa licin, seterusnya beratnya yang sekitar 180-gram langsung tidak membebankan untuk penggunaan satu tangan. Jadinya, kalau anda jenis yang begitu gemar menaip teks di WhatsApp, Telegram, Messenger atau seangkatan dengannya dengan satu tangan sahaja. Percaya kata kami, keadaan ini tidak akan menimbulkan sebarang isu. Bukan itu sahaja, tangan juga tidak akan terasa lenguh. Saiznya yang nipis juga turut memudahkan untuk ianya diletakkan ke dalam poket seluar atau ruang-ruang kecil di dalam beg.

Butang kuasa diletakkan pada sisi kanan. Butang laras suara dan slot SIM pula anda akan temuinya pada sisi kiri peranti. Kesemua butang disertakan mempunyai binaan yang baik. Di samping, kedudukan juga ergonomik yang sememangnya mudah untuk dicapai dan selesa ditekan. Bercakap lebih lanjut mengenai sokongan slot SIM padanya, anda akan perasan ketiadaannya ruang untuk kad microSD. Sebaliknya, ia hanya menyokong dwi SIM bersaiz nano.

Bahagian Sisi

Bergerak ke bahagian bawah, di sini adanya pembesar suara mono, port sambungan USB Type-C dan bicu audio 3.5mm untuk mendengar muzik. Perlu dikatakan, sesungguhnya apa yang diberikan di sini mempunyai pro dan kontra yang tersendiri. Kenapa kami berkata sedemikian?

Baiklah, keputusan Realme untuk menyediakan bicu audio 3.5mm padanya adalah perkara yang baik – sebabnya ia memudahkan pengguna untuk membeli aksesori audio seperti fon telinga atau fon kepala. Tetapi, sistem audionya pula adalah sejenis mono. Ini adalah satu kekurangan untuk anda yang mahukan kemampuan audio lebih baik.

Ia bagaimanapun bukanlah bermaksud pembesar suara mono pada telefon pintar ini langsung tidak baik. Pada dasarnya, ia masih baik cumanya kelantangan yang dihasilkan adalah agak kurang memuaskan. Sekiranya, Realme mampu menggantikannya dengan pembesar suara stereo, ia semestinya satu bonus buat telefon pintar ini sendiri.


Paparan

Seterusnya, panel hadapan Realme GT Master Edition kelihatan cukup kemas dengan skrin bersaiz 6.43-inci beresolusi FHD+. Rekaan skrin pula adalah sejenis berlubang untuk perletakan kemara hadapan 32-Megapixel pada sudut kiri atas. Anda juga perlu tahu bahawa ianya dilengkapi teknologi Super AMOLED.

Secara amnya, kami tidak ada sebarang masalah dengan skrin ini. Paparan warna adalah baik, terang dan cantik. Tidak kira apa juga yang anda lakukan dengan telefon pintar ini, kebanyakan butiran pada skrin kelihatan cukup bagus. Mahu menatal media sosial? Mahu membaca kandungan berita di Amanz? Mahu menonton video atau siri drama kegemaran? Usah risau, ia sememangnya mampu sahaja untuk memberikan pengalaman penggunaan yang baik.

Selain daripada itu, kami juga tidak berhadapan dengan isu yang melampau untuk penggunaan di luar bangunan. Tahap kecerahan pada telefon pintar ini agak baik bagi memastkan kandungan pada skrin selesa untuk dilihat. Kemudian, skrin juga lengkap dengan kadar segar semula tinggi 120Hz. Pengalaman menatal cukup lancar dan menyeronokkan pada pandangan kami. Tetapi, semestinya skrin 120Hz akan menggunakan bateri yang banyak.

Pilihan Tetapan Kadar Segar Semula

Namun begitu, usah terlalu risau sebabnya anda masih mempunyai pilihan sama ada mahu menggunakan tetapan standard dengan skrin 60Hz mahupun tetapan tinggi dengan skrin 120Hz. Ianya boleh diubah menerusi tetapan pada telefon pintar. Seperkara lagi, tetapan ini turut menyajikan satu lagi pilihan dinamakan sebagai Auto Select. Apabila ianya diaktifkan, sokongan kadar segar semula itu akan berubah secara automatik bergantung kepada keperluan kandungan itu sendiri. Oleh itu, bateri akan lebih jimat dan masa penggunaan telefon pintar juga menjadi lebih panjang.


Antaramuka & Pengalaman Penggunaan

Untuk spesifikasi, Realme GT Master Edition dikuasakan menggunakan cip Snapdragon 778G. Ia merupakan cip lapan teras dengan tiga pembahagian kluster berlainan untuk penggunaan tertentu. CPU adalah Kryo 670 dengan 1x Cortex A78 utama, 3x Cortex A78 untuk prestasi dan 4x Cortex A55 untuk kecekapan. Kuasa maksimum pula terhad kepada 2.4GHz.

RAM secara maya

Unit ulasan yang kami terima dipadankan dengan memori 8GB RAM dan storan dalaman 256GB. Sebagai tambahan, ia juga dilengkapi sokongan memori tambahan secara maya maksimum 5GB. Ini adalah bersesuaian buat pengguna yang mahuakn RAM lebih besar. Malahan, ia juga dilihat sudah menjadi sebahagian daripada trend kebanyakan pengeluar ketika ini. Pun begitu, sokongan memori sedia ada sebenarnya sudah mencukupi untuk kebanyakan tugasan pada pandangan kami.

Penanda Aras Realme GT Master Edition

Seterusnya, sistem operasi yang digunakan adalah Realme UI 2.0 yang dibina berasaskan Android 11. Melaluinya, terdapat pelbagai fungsi dan ciri yang disertakan. Misalnya seperti, mod tema gelap dan Always on Display yang boleh diubahsuai. Selain daripada itu, turut terdapatnya sokongan untuk tetingkap terapung yang membolehkan penggunaan peranti lebih cekap dan banyak lagi.

Secara peribadi, penggunaan keseluruhan telefon pintar tidak mendatangkan sebarang masalah setakat artikel ulasan ini ditulis. Ia terasa baik dan mampu beroperasi dengan lancar untuk segenap tugasan harian. Di mana proses membuka dan menukar aplikasi serta peralihan animasi terasa baik sahaja. Maka, ia menjadikan tugasan harian mampu untuk kekal efesien tanpa banyak masalah mahupun isu yang besar.

Sebagai tambahan, terdapat juga mod khusus dipanggil sebagai GT Mode yang sesuai digunakan untuk pengalaman permainan lebih baik. Di mana, ia menggunakan prestasi CPU dan GPU yang maksimum untuk pengalaman yang cukup baik. Selain daripada itu, ia juga mempunyai sistem tindak balas haptik bergetar yang juga baik pada pandangan kami.

Seterusnya bergerak kepada tetapan permainan mudah alih (permua) pula, tetapan asal grafik untuk permainan PUBG Mobile adala pada HD dengan kadar bingkai High. Ia juga masih boleh mencapai kadar bingakai Extreme apabila dimainkan pada grafik Smooth. Seterusnya, turut boleh mencapai kadar bingkai Ultra untuk tetapan grafik tertinggi HDR.

Tetapan Lalai Permainan PUBG

Untuk COD Mobile pula secara lalainya tetapan adalah pada Very High dengan grafik High. Kadar bingkai ini juga boleh mencapai Max tetapi tetapan grafik tertinggi setakay High. Kemudian, apabila ia dimainkan dengan grafik Very High, kadar bingkai tertinggi juga berada pada tetapan Very High sahaja.

Tetapan Lalai Permainan COD

Permainan seterusnya iaitu Mobile Legend Bang Bang (MLBB) boleh dimainkan mencapai grafik High. Akhir sekali, permainan Genshin Impact pula tetapan asalnya adalah pada low dengan mod 30 fps. Sekadar bermain untuk tujuan berseronok tidak mendatangkan masalah. Tetapi, semenstinya ada tidak boleh berharap lebih daripadanya.

Tetapan Lalai Permainan Genshin Impact

Menyentuh soal haba, terdapat isu panas yang berlaku untuk beberapa sesi permainan dan penggunaan yang agak lama. Tetapi, isu panas ini masih boleh diterima dan tidaklah teruk yang melampau.

Selain itu, menyentuh sedikit mengenai prestasi sokongan imbasan cap jari yang diletakkan pada skrin. Kelihatannya, ia mampu berfungsi dengan baik & pantas. Anda tidak perlu menekannya dengan kuat kerana ia mampu menyahkunci dengan segera sejurus mengesan jari. Sama seperti sistem imbasan wajahnya, ia juga berfungsi dengan baik sahaja.


Kamera

Untuk fotografi, sistem tri-kamera digunakan di belakang dengan tetapan sensor utama 64-Megapixel. Ia kemudiannya, diikuti dengan lensa ultra sudut-lebar 8-Megapixel. Akhir sekali, terdapat juga lensa makro 2-Megapixel. Buka sahaja aplikasi kamera, anda akan dibentangkan dengan antaramuka kemara yang mirip seperti kebanyakan telefon pintar Realme sedia ada. Usah khuatir, anda tidak akan mengambil masa yang lama untuk membiasakan diri dengannya. Kemudian, adanya pelbagai fungsi yang boleh digunakan seperti 64MP Mode, Super Nightscape, Portrait Mode, Street Filter dan banyak lagi.

Antaramuka Kamera

Seperkara lagi, kameranya turut menyokong kebolehan kebolehan Quick Launch yang membolehkan gambar diambil dengan pantas. Caranya mudah di mana anda hanya perlu menekan butang laras audio bawah sebanyak dua kali dan selesai! Fungsi ini bagaimanapun perlu diaktifkan terlebih dahulu meneruso tetapan pada aplikasi kamera.  

Realme GT Master Edition juga menyokong fungsi rakaman video maksimum 4K/30fps pada kamera utama. Seterusnya, rakaman maksium 1080p/30fps untuk kamera hadapannya. Untuk makluman juga, Realme turut menyertakan ciri penstabilan video pada kebolehan rakamannya untuk hasil video lebih baik.

Dari segi prestasi, hasil gambar adalah baik pada pencahayaan cukup. Kualiti imej mempunyai perincian imej yang memuaskan. Pewarnaan juga dikawal dengan baik untuk kebanyakan situasi. Walaupun kadangkala dalam beberapa situasi ia agak saturated. Hasil gambar malam juga boleh dikatakan baik – dapat dilihat, kemampuan kamera mengawal hingar dengan seimbang. Penggunaan mod malam turut membantu dalam meningkatakan keseimbangan pada imej menjadi lebih baik. Seterusnya, kebolehan zum juga mampu menghasilkan gambar yang baik. Kemudian, lensa makro 2MP pula sekadar baik-baik sahaja tetapi langsung tiada ada yang istimewa mengenainya.


Bateri 

Realme GT Mater Edition dibekalkan bateri berkapasiti 4,300mAh. Pada kami, ia adalah kapasiti bateri yang agak kecil. Pun begitu, Realme agak bijak untuk menutupi kelemahan berkenaan dengan menyertakan sokongan pengecasan pantas padanya. Bateri pada Realme GT Master Edition turut menyokong pengecasan pantas 65W SuperDart untuk pengalaman masa pengecasan yang pendek. Kata Realme, ia mampu untuk mengecas penuh telefon pintar dalam hanya 33 minit.

Pengecasan Pantas 65W SuperDart

Dari pengalaman kami sendiri, bateri daripada 7% boleh dicas penuh dalam kiraan masa sekitar 33 minit. Boleh dikatakan, dakwaan Realme tersebut adalah berasas dan sememangnya ia menjanjikan masa pengecasan yang pendek. Seterusnya, secara purata Realme GT Master Edition mampu untuk bertahan mencecah lebih 5 jam SOT lamanya dengan bateri berbaki 9% pada skrin 120Hz.


Senarai Pesaing

Realme GT Master EditionHonor 50Poco F3
6.43-inci, Super AMOLED, 120Hz, FHD+, (1080 x 2400 piksel) (~409 ppi)6.57-inci OLED, 120Hz, FHD+, (1080 x 2400 piksel) (~392 ppi)6.67-inci AMOLED 120Hz, FHD+, (1080 x 2400 piksel) (~395 ppi)
Snapdragon 778G 5G (6 nm)
1 x 2.4 GHz Kryo 670 Prime
3 x 2.2 GHz Kryo 670 Gold
4 x 1.9 GHz Kryo 670 Silver)
Snapdragon 778G 5G (6 nm)
1 x 2.4 GHz Kryo 670 Prime
3 x 2.2 GHz Kryo 670 Gold
4 x 1.9 GHz Kryo 670 Silver)
Snapdragon 870 5G (7 nm)
1 x 3.2 GHz Kryo 585
3 x 2.42 GHz Kryo 585
4 x 1.80 GHz Kryo 585
Adreno 642LAdreno 642LAdreno 650
8GB RAM
256GB ROM
8GB/12GB RAM
128GB/256GB ROM
6GB/8GB RAM
128GB/256GB ROM
Utama – 64MP (f/1.8)
Sudut Ultra-Lebar – 8MP (f/2.2)
Makro-2MP (f/2.4)
Utama – 108MP (f/1.9)
Sudut Ultra-Lebar – 8MP (f/2.2)
Makro-2MP (f/2.4)
Kedalaman – 2MP (f2.4)
Utama – 48MP (f/1.8)
Sudut Ultra-Lebar – 8MP (f/2.2)
Makro-5MP (f2.4)
32 MP (f/2.5)32 MP (f/2.2)20 MP (f/2.5)
NFCNFCTiada
Bicu audio 3.5mmTiadaTiada
Audio MonoAudio MonoAudio Mono
4300 mAh
Pengecasan pantas 65W
4300 mAh
Pengecasan pantas 66W
4520 mAh
Pengecasan pantas 33W
RM1,499 (8GB/128GB)
RM1,699 (8GB/256GB)
 *RM2,380 (8GB/256GB)
(*anggaran harga)
RM1,369 (6GB/128GB)
RM1,699 (8GB/256GB)

Kesimpulan

Dengan kombinasi beberapa elemen yang baik seperti kemasa unik selesa di tangan, skrin yang baik, sokongan 120Hz memuaskan, perisian dalaman yang stabil dan prestasi berkemampuan. Adalah tidak keterlaluan untuk dikatakan telefon pintar ini agak menarik untuk dimiliki. Kemampuan kameranya juga baik di mana terdapat pelbagai penuras dan fungsi menarik yang boleh dicuba. Tetapi, ia sebenarnya bukanlah fokus utama pada telefon pintar ini.

Kekurangannya pula terletak pada kapasiti bateri 4,300mAh yang agak kecil. Rasanya, adalah lebih baik sekiranya Realme menggunakan sekurang-kurangnya bateri dengan kapasiti 5000mAh. Bagaimanapun, Realme bijak dalam menutupi ‘lubang’ kekurangan itu dengan menyertakan sokongan lain seperti pengecasan pantas bersama-sama dengannya.

Kemudian, kekurangan lain lagi adalah ketiadaan ciri penarafan kalis air – ia merupakan antara salah satu ciri yang penting ketika ini tambahan pula cuaca di Malaysia kerap kali tidak menentu. Musim hujan yang adakalanya kita sendiri tidak boleh menjangka. Seterusnya, pembesar suara mono juga adalah satu lagi kekurangan paling ketara padanya. Sedangnya, sudah banyak pesaing terdekat yang mampu memberi pembesar suara stereo pada telefon pintar keluaran mereka.

Jadi apa pula pendapat anda mengenai telefon pintar ini? Adakah ia mempunyai wow factor yang mampu menarik perhatian anda? Kongsikan dengan kami di ruangan komen yang tersedia. Bagi yang berminat, Realme GT Master Edition dijual di Malaysia pada harga bermula RM1,499 untuk varian 8GB/128GB. Jika mahukan storan lebih besar, Realme GT Master Edition (8GB/256GB) pula ditawarkan pada RM1,699. Terdapat dua pilihan warna yang tersedia seperti Voyager Gray dan Daybreak Blue.

*Nota kaki : Anda masih boleh mendapatkan Realme GT Master Edition dengan harga lebih rendah RM1,399 pada jualan pertama yang berlangsung pada 9 September 2021. Perlu diingatkan, promosi masa adalah terhad untuk jualan pertama sahaja.


Pro

  • Sentuhan dalam gaya komtemporari.
  • Skrin adalah baik, terang dan cantik.
  • Kadar segar semula 120Hz yang pantas dan lancar.
  • Sokongan RAM secara maya yang bersesuaian bagi mereka yang mahukan lebih memori.
  • Kemampuan kamera yang memuaskan untuk peranti dalam kelasnya.

Kontra

  • Tiadanya penarafan kalis air.
  • Tiadanya ruang slot microSD.
  • Lensa makro hanya sekadar gimik.
  • Kualiti audio yang kurang memuaskan.
  • Kapasiti bateri agak kecil.
Komen