Cari @ Amanz

Google Mula Mengedarkan Sokongan Nearby Share Berkumpulan – Kongsi Fail Ke Banyak Peranti Serentak

Link Copied!

Nearby Share adalah jawapan Google kepada AirDrop daripada Apple. Bertahun lamanya AirDrop digunakan oleh pengguna produk Apple, akhirnya pengguna Android dapat menikmati fungsi perkongsian fail yang lebih kurang sama.

Terkini, Nearby Share telah mula mengedarkan kemaskini baharu dari bahagian pelayan untuk sokongan perkongsian fail secara berkumpulan. Ini adalah satu ciri yang tiada pada AirDrop, di mana selepas pengguna menghantar sesuatu ke satu peranti – akan ada butang Tap to share with more people untuk terus kongsi ke peranti lain pula.

Ini adalah yang lebih kurang sama diperlihatkan beberapa bulan lalu, cuma kali ini ia dilihat sudah mendekati ke versi akhir untuk semua pengguna Android menggunakannya. Pengguna yang sudah menerima ciri ini akan melihat antaramuka Nearby Share sedikit berbeza. Berbanding hanya All Contacts, Some Contacts dan Hidden, versi baharu ini ada pilihan Everyone, Contacts dan Hidden.

Kemudian turut ada pilihan untuk menggunakan perkongsian berkumpulan ini sementara, untuk mengelak permintaan perkongsian fail daripada pengguna lain yang tidak diingini. Buat masa ini ia dilihat muncul di Android 12 Beta 5 dengan peranti Android 11 terpilih. Sama-sama kita nantikan pengedaran ciri ini secara lebih meluas.


Komen ()